Polovina izraelskih Jevreja za državu bez Arapa

Anketa je provedena na 5600 ispitanika, među kojima je 3789 Jevreja, 870 muslimana, 469 kršćana i 439 Druza (AP)

Skoro polovina izraelskih Jevreja želi protjerati Arape ili ih premjestiti izvan Izraela, pokazalo je istraživanje o vjerskoj podijeljenosti u zemlji.

Tačno 48 posto ispitanih izraelskih Jevreja je odgovorilo da se slaže s izjavom da bi Arape trebalo protjerati ili premjestiti izvan Izraela, pokazuju rezultati ankete koju je proveo Pew Research Institute iz Washingtona. Arapi čine 19 posto stanovništva Izraela koje broji 8,4 miliona ljudi.

Diskriminacija muslimana u Izraelu

Prema rezultatima ankete, oko osam od deset Arapa se žali na tešku diskriminaciju muslimana u izraelskom društvu. Također se primjećuje da su mnogi Izraelci, kako Jevreji tako i Arapi, izgubili nadu u rješenje o dvije države kao načinu zaustavljanja izraelsko-palestinskog sukoba.

Usprkos tome, oko 40 posto izraelskih Jevreja vjeruje da je moguće pronaći način da Izrael opstane uz buduću palestinsku državu, no sličan postotak ispitanika smatra da to nije moguće.

U suživot dviju država vjeruje oko 50 posto izraelskih Arapa, što je veliki pad u odnosu na 2013. kada je taj broj iznosio 74 posto.

Anketa je provedena na 5600 ispitanika, među kojima je 3789 Jevreja, 870 muslimana, 469 kršćana i 439 Druza.

Izvor: Agencije