Palestinska tužba teška 34,5 milijardi dolara

Tužba je podnesena zbog gradnje stanova i drugih kršenja prava Palestinaca (EPA)

Skupina Palestinaca pokrenula je ambicioznu tužbu “tešku” 34,5 milijardi dolara protiv tajkuna s prebivalištem u SAD-u, humanitarnih organizacija i tvrtki zbog potpore izraelskom prisvajanju zemljišta, gradnje stanova i naselja te drugih kršenja prava Palestinaca posljednja četiri desetljeća.

Traže odštetu od vlasnika kockarnica u Las Vegasu Sheldona Adelsona, filantropa s imovinskim interesima u Istočnom Jeruzalemu Irvinga Moskowitza i pastora Johna Hageeja zbog financiranja gradnje stanova na palestinskome tlu. 

Odvjetnici su naveli još nekoliko imena, poput humanitarne organizacije Christian Friends of Israeli Communities i privatnih kompanija kao što je proizvođač kozmetike Ahava, tvrtka iz Velike Britanije koja se bavi poslovima sigurnosti G4S te elektrana Israel Chemicals Limited.

“Nismo ušli u ovo zbog novca, ali vjerojatno ćemo zahvatiti u džepove nekih vrlo bogatih korporacija… Vrijeme je da se svijet probudi pred činjenicom da se Palestince svaki dan ubija novcem američkih poreznih obveznika”, rekao je za Al Jazeeru odvjetnik Martin McMahon.

Dug proces

Slučaj je pokrenuo aktivist Bassem al-Tamimi i i još 35 Palestinaca, uključujući i neke američke Palestince koji kažu kako su izraelske snage ubile njihove voljene te kako su izgubili svoju zemlju u korist doseljenika.

Podnijeli su tužbu za urotu, ratne zločine, povredu vlasništva, pljačku i reketiranje.

Al Jazeera je kontaktirala Adelsona, Hageeja te neke od humanitarnih organizacija, tvrtki i pojedinaca koji se spominju u slučaju, no njihovi glasnogovornici nisu mogli komentirati slučaj.

Tužba je podnesena na sudu u Washingtonu, a odvjetnici procjenjuju da suđenje vjerojatno neće početi u idućih pet godina.

“Imamo tekućih slučajeva koji su trajali 13 godina, tako da smo naviknuli na duge procese”, kaže Jameson Fox, drugi odvjetnik Palestinaca.

Izvor: Al Jazeera