Iran ponovno testirao balističke rakete

Prva testiranja balističkih raketa Iran izveo u oktobru prošle godine (EPA)

Teheran je saopćio da su iranske oružane snage izvele nova testiranja balističkih raketa kako bi demonstrirale “moć zastrašivanja” i “spremnost zemlje da upotrijebi sva raspoloživa sredstva u suočavanju sa prijetnjama” teritorijalnom integritetu Irana.

Saopćenje je prenijela zvanična iranska novinska agencija IRNA, opisavši vojnu vježbu u kojoj su “balističke rakete ispaljene iz silosa” u različitim dijelovima zemlje, prenosi AFP.

Iranska studentska novinska agencija (ISNA) istovremeno prenosi da je Iranska revolucionarna garda danas ispalila nekoliko balističkih raketa iz silosa širom zemlje u okviru vojne vježbe.

Cilj testiranja je “pokazati iransku moć zastrašivanja i, također, sposobnost Islamske Republike da se suprotstavi bilo kakvoj prijetnji (islamskoj) Revoluciji, državi i njenom suverenitetu”, precizira ISNA, a prenosi Reuters.

Washington je u januaru uveo nove sankcije Iranu zbog njegovog raketnog programa ubrzo nakon što su Teheranu ukinute odvojene sankcije koje su bile vezane za iranski nuklearni program, podsjeća France Presse.

Prva testiranja 

Prva testiranja balističkih raketa Iran je izveo u oktobru prošle godine.

Rakete srednjeg dometa “Imad” proizvodi iranski Ured za vojnu industriju i one imaju precizne sisteme navođenja sve do konačnog uništavanja mete.

Ta zemlja je krajem augusta prošle godine također predstavila novu balističku raketu kratkog dometa, za koju su vlasti rekle da može preciznije pogoditi mete.

Raketa zemlja-zemlja “Fateh-313”, koja koristi čvrsto gorivo, unaprijeđena je verzija rakete “Fateh-110” i ima mogućnost bržeg lansiranja, duži vijek i može pogoditi metu s izuzetom preciznošću u dometu do 500 kilometara.

Izvor: Al Jazeera i agencije