Iračkom Fallujahu prijeti humanitarna katastrofa

Gorivo i ulje za kuhanje više nisu dostupni, a cijena kilograma brašna se u januaru povećala 800 posto (EPA)

Humanitarna katastrofa prijeti zapadnom iračkom gradu Fallujahu, uporištu oružane grupe Islamska država Irak i Levant, koga pod opsadom drže snage sigurnosti i gdje se desetine hiljada osoba suočava s nestašicom hrane, objavio je Svjetski program hrane Ujedinjenih naroda.

U Fallujahu trenutno nema za kupiti brašna, riže, šećera i ulja, a cijene ono malo hrane što je preostalo žestoko su skočile, iz WFP-a citiraju stanovnike ovog grada.

Gorivo i ulje za kuhanje više nisu dostupni, a cijena kilograma brašna se u januaru povećala 800 posto u odnosu na decembar i sada iznosi 20 dolara.

Previše opasno za WFP

Iračka armija, policija i šiitske milicije, koje imaju podršku Irana, uz podršku zračnih udara koalicije koju predvodi SAD, nametnuli su na Fallujah skoro potpunu opsadu prošle godine.

Ovaj grad se nalazi 50 kilometara zapadno od prijestonice Bagdada, u dolini rijeke Eufrat.

“Humanitarna situacija u Fallujahu je teška i stanovnicima treba hitna pomoć. Svjesni smo da hrana više ne ulazi u grad i da militantne grupe kontroliraju preostalu hranu”, kazala je glasnogovornica WFP-a Marwa Awad za Reuters.

Dodala je kako je od septembra previše opasno za WFP da dođe u područje

Tada su isporučili jednomjesečne zalihe hrane za 400 porodica u Garmi, 10 kilometara od Fallujaha.

Preživljavaju na krompiru

“Veoma smo zabrinuti zbog sve gore humanitarne situacije u Fallujahu, gdje mnogima treba hitna pomoć u hrani. Spremni smo isporučiti pomoć, ali čekamo zeleno svjetlo vlasti”, istakla je Awad.

“Značajan broj” stanovnika Fallujaha, kojih, prema procjenama, ima između 30.000 i 60.000, preživljava na krompiru i drugoj lokalnoj hrani, nakon što su se preselili iz ruralnih područja u obode grada, navela je Awad.

“Pozivamo sve strane da dozvole pristup i da spriječe humanitarnu katastrofu. Tužno je to što su se svi fokusirali na Siriju i Jemen i niko iz međunarodne zajednice ko ne stavlja prioritet na Irak.”

Izvor: Agencije