Davutoglu i Tsipras: Ne možemo se boriti s krizom sami

Turska i Grčka dijele zajednički pogled o neophodnosti podjele tereta u izbjegličkoj krizi, a dvije zemlje saglasile su se oko pravnog okvira za borbu sa ilegalnim migracijama, izjavio je danas turski premijer Ahmet Davutoglu.

“Turska i Grčka zajednički odgovaraju onima u Evropi, koji imaju stav da bi naše dvije zemlje trebale da se bore sa krizom same”, naglasio je Davutoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim grčkim kolegom Alekxisom Tsiprasom u Izmiru.

Kako navodi Reuters, Davutoglu je rekao da će Evropska unija platiti torškove readmisije izbjeglica.

Davutoglu je istakao da nacrt sporazuma između Turske i Evropske unije ima za cilj da obeshrabi ilegalne migracije, ali da on neće zaustaviti sirijske izbjeglice koje legitimno traže sklonište u Evropi.

“Cilj je da se obeshrabre neregularne migracije i da se prepoznaju Sirijci u našim kampovima, koje će EU prihvatiti, iako mi nećemo primorati nikoga da ide protiv svoje volje”, rekao je Davutoglu.

Primjena vizne liberalizacije

On je najavio da će Turska donijeti zakon, koji zahtijeva EU, o primjeni vizne liberalizacije za Turke u narednih nekoliko mjeseci opisavši taj dio nacrta sporazuma kao važnu pobjedu za građane te zemlje.

Čelnici Evropske unije usaglasili su na sastanku u Briselu načela zajedničkog dogovora za upravljanje izbjegličkom krizom i zadužili predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska da u sljedećih deset dana pregovara o detaljima s Turskom kako bi definirali konkretniji dogovor.

“Turska je predložila konkretan plan. Danas smo dogovorili zajednički okvir i dali mogućnost predsjedniku Tusku da pregovara u sljedećih deset dana s Turskom. Nadam se da ćemo tada konkretnije stvari staviti na papir”, rekao je premijer Hrvatske Tihomir Orešković po završetku sastanka čelnika EU-a i turskog premijera Ahmeta Davutoglua.

U zajedničkoj izjavi koju su prihvatili čelnici EU-a kaže se da je “neregularni tok migranata i izbjeglica duž zapadnobalkanske rute sada okončan”.

U ranijem nacrtu izjave stajalo je da je “zapadnobalkanska ruta sada zatvorena”.

Premijer Orešković je rekao da je prolazak migranata tom rutom “u principu stao”, prenosi Hina.

Turska je od Evropske unije zatražila, između ostalog, dodatne tri milijarde eura do 2018. godine, osim one tri milijarde koje je Unija obećala u novembru prošle godine, ukidanje viza do kraja juna te predložila da za jednu sirijsku izbjeglicu koja bude vraćena iz Grčke u Tursku, jedan Sirijac bude preseljen direktno iz Turske u zemlje EU-a.

Rješenje krize

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako turska ponuda da prihvati ilegalne migrante predstavlja mogućnost napretka u rješavanju izbjegličke krize.

Kazala je da su čelnici EU-a dali načelnu podršku prijedlogu koji je iznio turski premijer Ahmet Davutoglu, ali da je potrebno još raditi kako bi se došlo do konačnog dogovora.

U zajedničkoj izjavi čelnika EU-a kaže se da će predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk na osnovu dogovorenih načela raditi na detaljima s turskom stranom do sljedećeg samita EU-a 17. i 18. marta.

U izjavi se kaže kako će Unija pomoći Grčkoj da se nosi s velikim prilivom izbjeglica i osigurati “učinkovit odgovor na vrlo tešku humanitarnu situaciju na terenu”.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk objavio je da su “okončani dani ilegalne migracije u Evropu”.

Pomoć Grčkoj

“Turski premijer je potvrdio da će Turska primiti ilegalne migrante koji budu uhvaćeni u turskim vodama”, naveo je Tusk na Twitteru.

Istakao je da su se lideri EU-a usaglasili kada je riječ o hitnoj pomoći Grčkoj zbog “teške humanitarne situacije na terenu”.

“Uprkos dobroj primjeni zajedničkog Akcijskog plana, priliv migranata iz Turske u Grčku je i dalje veliki. Mora biti smanjen”, naveo je Tusk.

Također, kaže se da Grčkoj treba osigurati pomoć u upravljanju vanjskim granicama, uključujući i onu s Makedonijom.

Tusk je, osim toga, dodao da Evropska unija ne može biti “ravnodušna” prema pitanju slobode medija u Turskoj, nakon što je tamošnja vlada preuzela kontrolu nad opozicijskim listom Zaman.

Izvor: Al Jazeera i agencije