Borba protiv Zike do Olimpijskih igara

Američki naučnici u Brazilu pokušavaju istražiti više informacija o Zika virusu i njegovoj vezi sa bebama rođenim s anomalijom glave, poznatom kao mikrocefalija. Brazil je suočen s epidemijom, a vlasti te zemlje nastoje situaciju dovesti pod kontrolu, prije početka Olimpijskih igara, u augustu, ove godine.

Idući od kuće do kuće, u Paraibi, na sjeveroistoku Brazila, ljekari iz Američkog centra za kontrolu bolesti rade sa kolegama u Brazilu, kako bi istražili moguću vezu između virusa Zike i mikrocefalije. U područjima sa najviše komaraca koji prenose Zika virus, broj beba rođenih s deformitetom je u porastu.

„Želimo prikupiti više informacija, u što kraćem roku, kako bismo mogli razumjeti šta se dešava i početi s aktivnostima u javnom zdravstvu“, rekla je Alexia Harrist, Centar za kontrolu bolesti.

Prošlo je deset mjeseci od potvrđivanja prve zaraze Zika virusom. Zdravstvene ustanove se pokušavaju nositi s tim.

Još je nedovoljno informacija, naročito kad je riječ o posljedicama zaraze.

To je i razlog dolaska američkih ljekara. Njihov cilj je da, pomoću raspoložive tehnologije, nađu načina kako pomoći klinikama i pacijentima.

„Sumnja se da postoji 4.000 slučajeva djece sa mikrocefalijom. Sedam stotina je sa potvrđenom dijagnozom. U toku su testiranja kako bi se našao odgovor – postoji li veza između mikrocefalije i zaraze Zika virusom. S obzirom da se o tome još malo zna, zvaničnici apeliraju da svi, bez izuzetka, poduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili ujede komaraca“ javlja reporterka Al Jazeere Marga Ortigas.

Sve više ugroženih beba

Svjetska zdravstvena organizacija naredila je brazilskoj vladi da pronađe najbolje moguće rješenje u borbi sa ovom teškom situacijom. Ali, njihovi napori, čini se, ne dopiru do najpogođenijih područja.

„Nismo dobili dodatna sredstva za borbu protiv komaraca. Čak ni za liječenje djece sa mikrocefalijom. Lokalne vlasti plaćaju sva istraživanja. Ne mogu čekati da nam omoguće sredstva, ja moram nastaviti raditi na tome“, rekao je Ricardo Coutinho, guverner Paraibe.

Bilo povezano sa virusom ili ne, sve je više beba kojima je potrebna posebna njega.

U mjestima poput Paraibe, poslom pretrpani ljekari čine sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli porodicama da se nose s tim. Dan za dan, ali bez jasne strategije.

Izvor: Al Jazeera