Baltik strahuje da će postati novi Balkan

Stotine litvanskih graničara, policajaca i vojnika ove sedmice provode vježbe suočavanja sa izbjegličkom krizom (AP)

Estonija, Latvija i Litvanija jačaju kontrolu ličnih dokumenata i podižu ograde na svojim istočnim granicama, zabrinute da će zatvaranjem balkanske rute Baltik postati nova ulazna tačka izbjeglicama u Evropu, pišu agencije.

Tri vlade strahuju da bi se uskoro hiljade izbjeglice preko Bjelorusije i Rusije, prema kojoj gaje historijsko nepovjerenje, moglo naći na njihovim granicama, dodaju.

Zabrinutost je porasla otkako je prošle godine 6.000 tražitelja azila ušlo u Norvešku i Finsku preko Rusije.

Latvija i Estonija su zato počele ograđivati svoje granice prema Rusiji.

Stotine litvanskih graničara, policajaca i vojnika ove sedmice provode vježbe suočavanja sa izbjegličkom krizom.

“Donedavno Norveška i Finska nisu imale nikakvih problema na granici s Rusijom. A onda, kao da je neko mahnuo čarobnim štapićem, nahrupili su migranti”, rekao je zapovjednik litvanske pogranične službe Renatas Pozela.

‘Žalosno je što će nam trebati ograda’

Zbog jačanja kontrola na balkanskoj ruti, nova trasa preko Moldavije, Ukrajine i Baltika mogla bi postati novi izbor, rekao je jedan zvaničnik.

Estonija sada postavlja novu opremu za nadzor granice, kakva već postoji na granici Litvanije i Bjelorusije, kako bi spriječila ilegalne migracije i krijumčarenje ljudima.

“Žalosno je što će nam trebati ograda”, rekao je Ojars Eriks Kalnins, član odbora za evropska pitanja u latvijskom Parlamentu.

“Međutim, s obzirom na situaciju u Evropi, bit će, bojim se, nužna”, dodao je Kalnins.

Izvor: Agencije