Apple kriv za namještanje cijena e-knjiga

Apple
Apple planira dati prednost učiteljima, vatrogascima, pripadnicima spasilačkih službi i drugim radnicima u uslužnom sektoru (AP)

Vrhovni sud SAD-a odbio je zahtjev Applea za razmatranje presude prema kojoj je ta kompanija optužena za udruživanje s pet izdavača s ciljem povećanja cijena elektronskih knjiga, navodi Reuters.

Tom odlukom presuda Žalbenog suda iz New Yorka iz juna 2015. postaje pravovaljana, pa je Apple dužan platiti 450 miliona dolara kazne zbog kršenja savezanih zakona za borbu protiv monopola. Odluka Žalbenog suda uslijedila je nakon presude Okružnog suda prema kojoj je Apple imao glavnu ulogu u udruživanju s izdavačima u namjeri povećanja cijena elektronskih knjiga.

Rast cijena e-knjiga

Nakon udruživanja Applea s izdavačima, cijene nekih elektronskih knjiga, koje je prethodno prodavao Amazon, porasle su sa 9,99 na 12,99 ili 14,99 dolara.

Sutkinja Denise Cote je prethodno zaključila da je Apple igrao ”centralnu ulogu” u zavjeri s izdavačima, s ciljem podizanja cijena elektronskih knjiga, navodi Reuters.

Apple je u zahtjevu Vrhovnom sudu tvrdio kako je odluka Žalbenog suda u suprotnosti s ranijim odlukama Vrhovnog suda te da će time “umanjiti mogućnost inovacija i preuzimanja rizika”.

Izvor: Agencije