VIDEO: Raketni napad na civile u Halepu

Pobunjenici ispalili više od 70 projektila na Halep [Izvor: YouTube/Storyful News]

Najmanje devetero civila je ubijeno, a deseci su ranjeni u nedjelju kada su pobunjenici ispalili minobacačke granate i rakete na većinski kurdsku četvrt u gradu Halepu na sjeveru Sirije, saopćila je sirijska kurdska grupa Jedinice narodne zaštite (YPG).

Glasnogovornik Redur Xelil, dužnosnik YPG-a, rekao je da je u napadima na četvrt Sheikh Maqsoud u gradu Halepu ubijeno devet civila, četvero djece, dvije žene i tri muškarca, prenosi Hina.

Ranije je državna televizija Ikhbariyah javila da je četrnaestero ubijeno, a najmanje 40 ranjeno kada su, kako je rekla, “teroristi” ispalili minobacačke granate u dijelovima Halepa koje drže pobunjenici na Sheikh Maqsoud.

Raketni napad

Sirijska opservatorija za ljudska prava je objavila da su pobunjeničke grupe, među kojim je i Front al-Nusra, ispalile više od 70 minobacačkih i raketnih projektila na civile u Halepu.

Ta stambena četvrt već je sedmicama važan front u Halepu, na kojem se sukobljavaju YPG i pobunjenici koji nadziru velika područja istočnog dijela ovog podijeljenog grada. 

Jedinice narodne zaštite negiraju da koordiniraju djelovanje sa sirijskom vojskom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO