Tunis: Deseci mrtvih u okršaju

Veliki broj tuniskih vojnika je na terenu kako bi se spriječili napadi naoružanih grupa (EPA)

Više osoba poginulo je u borbi snaga sigurnosti i naoružanih napadača u tuniskom gradu Ben Gardaneu, nedaleko od granice s Libijom.

Tuniski ministar unutarnjih poslova izjavio je kako je najmanje 35 napadača, deset vojnika i policajaca te sedam civila poginulo u nasilju.

Napadači su izveli simultani napad na vojne objekte i pripadnike vojske teškim naoružanjem, uključujući i ručne raketne bacače. 

Sigurnosna i vojna kampanja u Ben Gardaneu počela je prošlog tjedna, nakon što su tuniski dužnosnici izjavili da su se u zemlju uvukle “terorističke skupine”.

Strateški važan grad

Dužnosnici su rekli kako je kampanja uslijedila nakon djelovanja protiv pripadnika skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Libiji. 

Borci obučavani u Libiji izveli su nekoliko napada u Tunisu prošle godine.

Reporterka Al Jazeere Nazanine Moshiri, izvještavajući iz Tunisa, opisala je Ben Gardane kao strateški važan grad koji je svojevrsni “prolaz u Libiju” te središte trgovine oružjem i krijumčarenja robe za svakodnevicu. 

“Tunis je izgradio ogradu duž granice s Libijom, ali čini se da to ne sprječava naoružane napadače da i dalje dolaze iz Libije i uzimaju vojne i sigurnosne snage kao ciljeve svojih napada… U posljednjih nekoliko tjedana vidjeli smo nekoliko incidenata u kojima su ljudi prelazili granicu”, javlja Moshiri.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO