Tshwao, jezik kojim govori samo 11 ljudi

U Zimbabveu se, prema Ustavu te afričke države, govori 16 jezika. Ipak, mnogi od njih se ne uče u školama, a nisu ni dovoljno zastupljeni. Jedan takav je jezik ‘tshwao’ kojem prijeti nestanak, javlja reporterka Al Jazeere Haru Mutasa.

Jezikom tshwao u Zimbabveu govori narod Khoisan. Riječ je o jednom od 16 zvaničnih jezika, koji se sada suočava s izumiranjem.

„Ovaj jezik trenutno govori 11 ljudi u dobi između 45 i 97 godina. Možemo reći da je izuzetno ugrožen, jer nema mladih koji ga govore“, kaže lingvista Davy Ndlovu.

Mthandazo Mvundla bi volio očuvati svoj jezik, tako da uči mlađe članove zajednice da ga govore.

Protjerivanje naroda Khoisan

„Nekad smo živjeli u divljini. Govorili smo svojim jezikom i nismo se miješali s drugim zajednicama. Naša djeca danas rastu u društvu u kojem se govore brojni jezici. Naš jezik je pred izumiranjem“, kaže starješina zajednice Mthandazo Mvundla.

U doba kolonijalizma bijelci su protjerivali narod Khoisan sa zemlje njihovih predaka. Drugi su to podneblje napustili zbog gladi i nezaposlenosti. Pomiješali su se s drugim plemenima i njihov jezik se postepeno izgubio.

„Prekasno je da ga naučim pisati, ali bih željela znati govoriti svoj jezik i naučiti njemu djecu. Možda bismo ga tako više govoril“, kaže Sithandile Moyo, stanovnica Tsholotshoa.

Ne postoje neki pisani tragovi na jeziku tshwao. Jezik je marginaliziran i ne uči se u školama. Rječnik je također ograničen.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeeera
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO