Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim udarima SAD-u i J. Koreji

U ovogodišnjim vojnim vježbama učestvuje 300.000 južnokorejskih vojnika i 17.000 Amerikanaca, što znači da su najveće u historiji (Reuters)

Sjeverna Koreja zaprijetila je Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Koreji “neselektivnim” nuklearnim udarima ako ne odustanu od zajedničkih vojnih vježbi.

U redovnim američko-južnokorejskim vojnim manevrima obično sudjeluju deseci tisuća vojnika i svake godine generiraju napetosti u odnosima sa Sjevernom Korejom, izvijestili su svjetski mediji.

Zapovijest o “nuklearnom udaru pravde” kojim bi se preduhitrio protivnik izrečena je u priopćenju koje je objavio Pjongjang.

Takva je retorika uobičajena za sjevernokorejski režim, ali stručnjaci sumnjaju da zemlja može na projektile staviti nuklearne glave.

Prošle godine Sjeverna Koreja je zaprijetila da će Washington pretvoriti u “more vatre”.

U ovogodišnjim vojnim vježbama sudjelovat će blizu 300.000 južnokorejskih vojnika i 17.000 Amerikanaca, što znači da će biti najveće u povijesti. Manevri bi trebali početi nekoliko dana nakon što su Ujedinjeni narodi uveli nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog nedavnog nuklearnog testa i lansiranja raketa.

Ispalili nekoliko raketa u more

Slijedom tih strožih kaznenih mjera, filipinske su vlasti u subotu zaplijenile sjevernokorejski teretni brod. Glasnogovornik predsjednika kazao je da će posada biti deportirana, a brod podvrgnut inspekciji prema mandatu UN-a.

Sjeverna Koreja odgovorila je na sankcije priopćenjem da priprema nuklearno oružje za akcije kojima će preduhitriti protivnika. Također, u more su ispalili nekoliko raketa kratkog dometa.

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja su, također, prethodno počeli službene razgovore o instalaciji američkih proturaketnih sustava na Korejskom poluotoku, čemu se žestoko protive Sjeverna Koreja, Rusija i Kina.

Peking je poručio da proturaketni sustav THAAD ugrožava sigurnost Kine i da bi potkopao njegov nuklearni sustav za odvraćanje od napada.

Slične prijetnje i prije

U međuvremenu je iz Sjeverne Koreje najavljen “preventivni i ofenzivni nuklearni udar na neprikrivene vježbe za nuklearni rat, čiji je cilj kršenje suvereniteta” te države, stoji u priopćenju koje je objavila državna novinska agencija.

Sjevernokorejski je režim prošlog četvrtka s istočne obale ispalio nekoliko raketa kratkog dometa – samo nekoliko sati nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda Pjongjangu uvelo dosada najstrože sankcije zbog navodnog testiranja nuklearnog projektila u siječnju i rakete dugog dometa u veljači.

Sjeverna Koreja izrekla je slične prijetnje i prije tri godine, uoči redovnih godišnjih vježbi američke i južnokorejske vojske.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak ističe se da zbog “nezakonitih i nečuvenih” sankcija u zemlji “kipi kao u loncu”.

“Neselektivni nuklearni udar” koji Sjeverna Koreja planira pokazat će “vojnu snagu” zemlje, dodaje se.

Izvor: Agencije