Scotland Yard upozorio na ‘spektakularne’ napade ISIL-a

Prema riječima šefa antitetorističkog odjeljenja, dok je ISIL nekad primarno napadao vojne i policijske mete, njihovi ciljevi sada su agresivniji (Reuters)

Šef antiterorističkog odjeljenja Scotland Yarda Mark Rowley, upozorio je da oružana grupa Islamska država Irak i Levant ima ambicije izvesti “ogromne i spektakularne napade”.

Prema njegovim riječima, dok je ISIL nekad primarno napadao vojne i policijske mete, njihovi ciljevi sada su agresivniji, prenosi AP.

To je “teroristička grupa, koja ima velike ambicije za ogromne i spektakularne napade, ne samo onakve vrste kakvi su dosad bili osujećeni”, rekao je Rowley novinarima, dodavši da misli na napade na zapadni životni stil.

Grupa koja se mijenja

“Posljednjih mjeseci vidjeli smo kako se to proširilo, planovi da se napadne zapadni životni stil i, naravno, pariški napadi u novembru. Od tog fokusa na policiju i vojsku kao simbole države, to je otišlo mnogo dalje.”

On je ISIL opisao kao grupu koja se mijenja.

Dok je nekad uglavnom koristio propagandu da radikalizirala ljude da djeluju u njegovo ime, sada ISIL “pokušava izvesti velike napade”.

“ISIL nastoji dovesti džihadiste obučene u Siriji u sjevernu Evropu da izvedu napade”, zaključio je Rowley.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO