NATO širi misiju suzbijanja krijumčara ljudi

Proširenje misije NATO-a znači i veću saradnju s agencijom Frontex (EPA)

Sjevernoatlantski savez je odlučio proširiti misiju na suzbijanju krijumčara ljudi u Egejskom moru, prenose agencije.

U priopćenju NATO podsjeća kako su brodovi Alijanse već prikupili informacije i izvršili monitoring u Egejskom moru, ali da će njihova aktivnosti “biti proširena na teritorijalne vode”.

Sjevernoatlantski savez je prošlog mjeseca dogovorio, na zahtjev Turske, Njemačke i Grčke, da se u Egejsko more pošalju brodovi na mjesta koja su tranzitno područje za izbjeglice.

“Naši zapovjednici definirali su područje djelovanja u konzultacijama i koordinaciji s Grčkom i Turskom”, navodi se u priopćenju.

Još se ističe da će se NATO povezati s obalnim stražama Grčke i Turske koje se bore za zaštitu izbjeglica od krijumčarskih bandi.

Priopćeno je i kako proširenje misije NATO-a znači i veću suradnju s agencijom Frontex, prenosi AP.

Dodatni brodovi u istočnom Mediteranu

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je najavio da će Alijansa sada djelovati i u grčkim i u turskim teritorijalnim vodama te dodao da će još brodova biti upućeno u istočni Mediteran.

“Bavit ćemo se izviđanjem, prikupljanjem informacija i dijeljenjem tih informacija s turskom i grčkom obalnom stražom i Frontexom. Pomagat ćemo im u upravljanju migrantskom i izbjegličkom krizom, te presjecati linije ilegalnog krijumčarenja”, kazao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, još brodova NATO-a bit će upućeno u istočni Mediteran.

“Njemačkim, kanadskim i turskim brodovima, raspoređenim 11. veljače, pridružili su se i grčki”, naveo je Stoltenberg.

Dodao je i kako je Francuska najavila upućivanje broda te se očekuje da će i druge saveznice učiniti isto.

Dio Mediterana između Grčke i Turske ključno je područje preko kojeg krijumčari prevoze desetke tisuća izbjeglica prema zemljama EU-a, podsjeća AP.

Izvor: Agencije