Lideri EU-a o dnevnom listu Zaman

Između sastanaka o rješenju izbjegličke krize, evropski lideri razgovarali su o nedavnim dešavanjima u Turskoj, kada je sud te zemlje donio odluku o prinudnoj upravi nad dnevnim listom Zaman.

Na tragu rješenja izbjegličke krize u Briselu, evropski lideri pozdravili su spremnost Turske da pomogne. No, uoči samita, pojedini evropski političari izrazili su zabrinutost zbog, kako su kazali,  ugrožavanja slobode medija u toj zemlji. 

“Saradnja s Turskom ne znači i da prihvatamo sve što Turska čini. S tim u vezi, moramo biti oprezni. I ja sam oprezan, naročito u pogledu određenih preduzetih mjera u vezi sa štampom. Ona bi trebala biti slobodna u svakoj zemlji“, kazao je predsjednik Francuske Francois Hollande.

Sloboda medija identitet EU-a

Predsjednik Evropskog parlamenta je izjavio kako je prilikom razgovora s turskim premijerom Davutogluom kazao da sloboda medija za Evropu ne može biti predmet pregovora.

“Sloboda medija je za Vijeće Evrope ključni identitet Evropske unije. Ja nisam vjerni čitalac Zamana i ta novina nije u skladu s mojim stajalištima. Ali, sloboda govora nije kada vam vlast govori šta treba biti u novinama“, kazao je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz.

Istovremeno, objavljeno je i nezavisno njemačko izdanje dnevnog lista Zaman, nekoliko dana nakon što je uspostavljena prinudna uprava nad sjedištem u Istanbulu i protesta koji su uslijedili.

“Ovaj broj lista Zaman više nema ništa s izdanjem Zaman u Turskoj“, kazao je Suleiman Beg, glavni urednik njemačkog izdanja lista Zaman.

Turski premijer Davutoglu ranije je izjavio kako vlasti te zemlje nisu odredile prinudnu upravu. Riječ  je, naglasio je, o pravnom, a ne političkom procesu.

Pokrenulo ga je Tužilaštvo u procesu protiv pokreta Hizmet i njegovog osnivača Fethullaha Gulena, nekadašnjeg saveznika aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Pokret se i ranije dovodio u vezu s dnevnim listom Zaman, a turske vlasti prije dvije godine proglasile su Hizmet terorističkom organizacijom.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Turska policija izvršila je raciju u sjedištu najtiražnijeg lista Zaman, nekoliko sati nakon što je sud odlučio da ovim medijem upravljaju povjerenici.Tužilaštvo tereti Zaman i njegove podružnice za hvaljenje i pomaganje, kako se navodi, “terorističke organizacije” Hizmet Fethullaha Gulena.

Published On 05 Mar 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO