Klimatske promjene ugrozile industriju čaja

Dvije godine nestabilnih klimatskih promjena, uzimaju svoj danak u indijskoj industriji čaja. Proizvodnja je u konstantnom padu, a najteže je pogođena indijska država Assam u kojoj se proizvodi 17 posto čaja u svijetu.

Satyajeet Hazarika je zadužen za određivanje kvaliteta. Ali, kaže da su okusi vrlo subjektivni. Baš poput vina ili viskija, užitak za jednog čovjeka može biti poput otrova za drugog. Tokom 25-godišnje karijere, Hazarika je svjedočio mnogim promjenama.

“Uvjeti za uzgoj su postali izazovniji. U predjelima gdje ranije nije bilo potrebno navodnjavanje, danas jeste. To povećava troškove proizvodnje”, kaže Satyajeet Hazarika, degustator čaja.

Utjecaj na kvalitet čaja

Mridul Hazarika je posvetio cijeli svoj život proučavanju čaja. Vjeruje kako globalno zatopljavanje ostavlja ozbiljne posljedice na ovu industriju.

“Klimatske promjene utječu na produktivnost u kontekstu distribucije sirovine, ali i na kvalitet čaja”, kaže naučnik Mridul Hazarika.

Nekada prskalice za vodu nisu bile potrebne, jer su sunce i kiša imali idealan omjer. Danas, ova plantaža je mnogo osjetljivija.

Za razliku od sezonskih usjeva koji dominiraju tržištem hrane poput pšenice, kukuruza ili riže, čaj se uzgaja tokom cijele godine. Jednom kada zasadite stabljiku, liske berete narednih 50-60 godina. I upravo je zbog toga čaj posebno osjetljiv na promjene u temperaturi i količini vode.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Egipatska kriza pogađa i ostatak kontinenta. Afrički proizvođači samo gomilaju zalihe čaja, jer ga Egipćani više ne kupuju. Cijena pada, a prihodi su sve manji. Jeftini čaj tako doživljava krizu, no, oni skupi prolaze kroz renesansu jer su bogataši spremni da za dobar čaj izdvoje pozamašne sume novca.

Ljekovita svojstva jedinstvenog južnoafričkog čaja roibosa dovela su do razvoja industrije koja godišnje donosi prihode od 65 miliona eura. Ova biljka raste samo u jednom dijelu države, a pokušaji uzgoja u sličnim, suhim područjima, poput Australije, Kine i Sjedinjenih Država, propali su. Kako izvještava novinarka Al Jazeere Tania Page, klimatske promjene mogle bi ugroziti opstanak […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO