Joe Biden želi ‘zdrobiti srce ISIL-a’

U ponedjeljak je Joe Biden posjetio veliku džamiju šeika Zayeda u Abu Dhabiju (EPA)

Američki potpredsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da treba “zdrobiti srce” grupe Islamska država Irak i Levant u Iraku i u Siriji kako “njen otrov više ne bi kolao” po Bliskom istoku i ostatku svijeta.

“Moramo zdrobiti srce ISIL-a u Iraku i u Siriji kako otrov te grupe više ne bi kružio po tom području i u ostatku svijeta”, rekao je Biden pred stotinama američkih i savezničkih vojnika okupljenih u bazi Al- Dafri blizu Abu Dhabija.

“Ta borba će potrajati, ali smo odlučni nastaviti je sve dok ne iskorijenimo to zlo i iskorijenit ćemo ga”, dodao je.

Političko rješenje sukoba u Siriji

Nešto ranije je u razgovoru za dnevnik The National isključio mogućnost vojnog rješenja sirijskog sukoba, rekavši da treba raditi na političkom rješavanju krize, koliko god ono bilo teško.

Ove izjave dolaze u vrijeme kad se u četvrtak u Ženevi očekuje nastavak pregovora sirijskog režima Bashara al-Assada i pobunjenika.

“Čitavom svijetu mora biti jasno: koliko god bilo teško, moramo i dalje tražiti političko rješenje”, rekao je Biden, koji je tokom noći doputovao u Abu Dhabi, prvu stanicu svog putovanja tokom kojeg će posjetiti i Izrael i Zapadnu obalu.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su poručili da su spremni poslati kopnene snage u Siriju pod američkom kontrolom zbog borbe protiv ISIL-a. Rijad je ponovio da Assad mora otići ili pregovorima, ili silom.

Biden je 23. januara u Istanbulu spomenuo mogućnost vojne operacije u Siriji ako mirovni pregovori ne uspiju, ali je Bijela kuća poslije pojasnila da je mislio samo na akcije koje se sada vode protiv ISIL-a.

U razgovoru za National Biden je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je primirje između pobunjenika i prorežimskih snaga, premda “krhko”, znatno smanjilo nivo nasilja.

Destabilizacijsko djelovanje Teherana

Što se tiče šiita u Iranu, Biden je rekao da razumije zabrinutost sunitskih monarhija u Perzijskom zaljevu, koje redovno upozoravaju na destabilizacijsko djelovanje Teherana u arapskim zemljama kao što su Sirija, Liban, Jemen i Irak.

“Potpuno shvatamo kakve izazove Teheran stavlja pred regiju”, rekao je, napominjući da bi stanje bilo puno opasnije da SAD i svjetske sile nisu prošle godine potpisale nuklearni ugovor s Iranom.

Na kraju je istakao da je njegovoj zemlji jasno s kakvim se teškoćama susreću monarhije u Perzijskom zaljevu koje su zabrinute i zbog američkog povlačenja.

“Mogu vam poručiti da će SAD poštovati svoje obaveze u regiji”, zaključio je on.

U ponedjeljak je Biden posjetio veliku džamiju šeika Zayeda u Abu Dhabiju i Masdar City, naselje za korištenje obnovljivih izvora energije.

Izvor: Agencije