EU potrebno vrijeme za turski plan o izbjeglicama

Lideri Evropske unije nisu danas mogli postići dogovor o planu Turske, čiji je cilj zaustavljanje priliva izbjeglica i migranata u Evropu, ali su otvoreni za prijedloge i nastavit će raditi na njima narednih dana, rekao je zvaničnik EU-a.

Turski premijer Ahmet Davutoglu iznenadio je lidere EU-a na samitu u Briselu ponudivši da Ankara primi nazad sve migrante i izbjeglice koji uđu u Evropu iz Turske, ali u zamjenu za još novca, bezvizni režim za Turke i ubrzane pregovore o članstvu u bloku.

“Nekoliko zemalja smatra da je ta ideja dobra, ali ne mogu večeras prihvatiti sporazum, jer je bilo malo vremena za pripremu. Otvoreni su za prijedloge, ali danas ne mogu prihvatiti sve tačke”, rekao je neimenovani zvaničnik, dodavši da su potrebna neka razjašnjenja. “Intenzivno ćemo raditi na tome narednih dana”, rekao je on.

Mađarski premijer Viktor Orban uložio je veto na plan prema kom bi se migranti i tražioci azila direktno premještali iz Turske u Evropu, rekao je glasnogovornik Vlade Mađarske Zoltan Kovach.

Turska traži dodatnih tri milijardi eura

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Martin Schulz izjavio je da je Turska tražila dodatnih tri milijarde eura od Evropske unije za zbrinjavanje izbjeglica na svojoj teritoriji i najavio da je EP spreman da ubrza proceduru za dodjelu tih sredstava, prenose agencije.

U nacrtu sporazuma EU-a i Turske u koji je Reuters imao uvid kaže se da će EU udvostručiti iznos novca koji je ponudila Turskoj za pomoć u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica, a da će sirijske izbjeglice biti direktno prebacivane iz Turske u Evropsku uniju.

Ovaj nacrt dokumenta pripremljen na samitu EU-Turska predviđa akcije koje obje strane treba da preduzmu kako bi se okončala izbjeglička kriza, prenosi britanska agencija.

Glavna poruka za Hrvatsku

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković najavio je danas da će tzv. balkanska ruta, kojom prolaze izbjeglice na putu prema Zapadu, biti zatvorena.

Orešković se obratio medijima uoči početka samita Evropske unije i Turske u Briselu, izvijestio je Stefan Goranović, reporter Al Jazeere, dodajući da hrvatski premijer nije iznio više detalja.

“Danas će biti glavna poruka za Hrvatsku da će se ova balkanska ruta zatvoriti. To će biti jedna od glavnih poruka. Usto će se pojačati šengenska pravila i tu će veliki pritisak i pomoć će se tražiti od Europske unije za Grčku. Svima nama je jasno da ta šengenska pravila trebamo pojačati. Danas svi čekamo da vidimo što će reći premijer Turske, kakav je njegov stav i kako ćemo surađivati, te kako će NATO reagirati u pružanju pomoći na more”, rekao je Orešković.

Lideri EU-a će zatražiti od Turske da učini više kako bi spriječila izbjeglice da stižu u Evropu te intenzivirati pomoć Grčkoj, u kojoj su zbog pojačanih graničnih kontrola duž balkanske rute ostale zaglavljene hiljade izbjeglica.

Očekuje se da će evropski lideri proglasiti balkansku rutu, kojom u Evropu stiže najveći broj izbjeglica i migranata, zatvorenom, prenijela je agencija AP.

Davutoglu: Turska i Evropska unija su neophodne jedna drugoj

“Zatvaranje ‘balkanske rute’ je pitanje oko kojeg će se lomiti koplja, jer su mnogi lideri burno reagovali od momenta kad je Donald Tusk najavio ukidanje. Neki su to podržali, jer smatraju da bi to bio dobar potez, međutim brojni su i oni koji se protive. U diplomatskim izvorima se spominje stav Angele Merkel koja nije pominjala zatvaranje, nego je rekla da se treba raditi na uzroku, ali i pomoći Turskoj koja je važan partner kako bi se rešila izbeglička kriza”, javio je Goranović.

U Briselu su se lideri EU-a prvo sastali sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, a zatim su međusobno razgovarali o izbjegličkoj krizi.

“Ponovno sam u Briselu na drugom samitu Turske i EU-a u tri mjeseca. Ovaj samit pokazuje koliko su Turska i Unija neophodne jedna drugoj. Mnogo je izazova pred nama i jedini način da odgovorimo na takve izazove jeste kroz međusobnu solidarnost. Jer, na kraju, ovo je kontinent svih nas i moramo sagledati cjelokupnu sliku – ne samo nelegalnu migraciju već i cijelu budućnost našeg kontinenta. Drago mi je što danas postoji mnogo više svjesnosti o tim izazovima među evropskim liderima”, rekao je danas ranije Davutoglu.

Ponovio je kako je Turska spremna sarađivati sa Evropskom unijom u rješavanju izbjegličke krize, ali je spremna i postati članica EU-a.

Kazao je da ovaj samit sam po sebi pokazuje koliko je Turska neophodna za EU i obrnuto, prenosi Reuters.

“Kao prvo, ovo je naš zajednički problem. Nije to problem samo jedne države, nego cijele Evrope i upravo zbog toga moramo pronaći zajednička rješenja. Nažalost, između ova dva samita bilo je sporazuma koji se nisu primjenjivali na sve. To je problem naše domovine, naše Evrope. Ili će biti sporazuma koji će se primjenjivati ili ih neće biti nikako. Sada se suočavamo sa teškom situacijom. Nadam se konkretnim rezultatima ovog sastanka”, napomenuo je grčki premijer Alexis Tsipras.

Merkel protiv zatvaranja ‘balkanske rute’

Do sada su se već odvojeno sastali njemačka kancelarka Angela Merkel, holandski premijer Mark Rutte, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i Evropske komisije Jean-Claude Juncker, prenosi agencija Hina.

Angela Merkel i Jean-Claude Juncker se ne slažu s prijedlogom da se u deklaraciji lidera EU-a nađe rečenica da je “zapadnobalkanska ruta zatvorena”, tvrdi više diplomatskih izvora.

Glasnogovornica njemačke kancelarke Angele Merkel Christiane Wirtz izjavila je kako su izvještaji medija da bi na samitu moglo biti proglašeno zatvaranje balkanske izbjegličke rute samo spekulacija, sve dok razgovori još traju.

“Uočila sam novinske izvještaje u kojima se spekulira da bi balkanska ruta mogla biti zatvorena, ali želim kazati da je to u ovom trenutku spekulacija”, rekla je Wirtz, a prenijela agencija AFP.

Dodala je: “Pregovori i razgovori su u toku i morat ćemo sačekati.”

Očekivanja od Turske

Tusk je u svom pozivnom pismu čelnicima zemalja članica istakao da u rješavanju migrantske krize EU mora vratiti normalno funkcioniranje šengenskog prostora.

“Mnogo je izazova ispred nas. Jedini način da na njih odgovorimo jeste solidarnost”, istakao je Davutoglu.

Evropska unija se nada da će Turska prihvatiti migrante koji ne ispunjavaju uvjete za dobijanje azila u Uniji, poput Afganistanaca, Pakistanaca i Marokanaca, prenosi The Guardian.

Zvanični Brisel će također “pritisnuti” Ankaru da preduzme mjere za drastično smanjenje priliva ljudi u Evropu, s obzirom na to da je Turska zemlja iz koje je od početka 2015. u EU stiglo više od milion izbjeglica i migranata, prenosi AFP.

Lideri EU-a će na sastanku u Briselu nastojati i da povećaju pomoć Grčkoj, a pokušat će i uvjeriti turskog premijera da uspori priliv sirijskih izbjeglica i prihvati hiljade onih koji ne ispunjavaju uvjete za dobijanje azila, javila je agencija AP, pozivajući se na nacrt saopćenja u koji je imala uvid.

‘Kolektivna odgovornost’

U nacrtu piše kako će lideri EU-a navesti da se “neregularan priliv migranata duž zapadnobalkanske rute bliži kraju – ta ruta je sada zatvorena”.

“Evropska unija će biti uz Grčku u ovim teškim trenucima i učinit će sve da pomognemo u rješavanju situacije”, navodi se u nacrtu saopštenja i dodaje da je to “kolektivna odgovornost Unije koja zahtijeva brzu i efikasnu mobilizaciju”.

Komesar EU-a za migracije Dimitris Avramopoulos je u nedjelju izjavio kako se očekuje da će u Grčku, koja već sad posrće pod teretom 30.000 izbjeglica, do kraja marta stići još 100.000 ljudi.

Tusk, domaćin samita, izjavio je da uspjeh sastanka zavisi uglavnom od toga hoće li Turska pristati na prihvat velikog broja ekonomskih migranata iz Grčke.

“To bi zapravo uništilo posao krijumčarima ljudi”, rekao je Tusk tokom sastanka sa Davutogluom u Ankari u četvrtak.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO