Davutoglu: Na pomolu novi val izbjeglica

Davutoglu je na samitu EU-a iznio prijedloge Ankare čiji je cilj, kako kaže, da obeshrabri nove izbjeglice da dolaze u Tursku (EPA)

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da njegova zemlja mora da zaključi sporazum o izbjeglicama sa Evropskom unijom, jer se val izbjeglica drastično povećao u posljednjih nekoliko mjeseci.

Podsjećajući da u Turskoj već živi 2,7 miliona izbjeglica, Davutoglu je rekao da još stotine hiljada čeka na sirijskoj strani granice.

“Oni su očajni i mi smo veoma zabrinuti da će doći do novog vala izbjeglica”, rekao je Davutoglu novinarima u Briselu, prenio je AP.

Životni standard izbjeglica

Davutoglu je na samitu EU-a iznio prijedloge Ankare čiji je cilj, kako kaže, da obeshrabri nove izbjeglice da dolaze u Tursku, da poveća životni standard izbjeglica i veze sa EU-om, ne samo po pitanju ilegalnih migranata, već i svih problematičnih tema, kao što je želja Turske da uđe u EU.

NATO je danas uputio brodove u teritorijalne vode Grčke i Turske u Egejskom moru u okviru borbe protiv krijumčarenja izbjeglica i migranata u Evropu.

Njemačka predvodi misiju NATO-a u kojoj učestvuju i brodovi iz Kanade, Turske i Grčke.

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Martin Schulz izjavio je danas da je Turska tražila dodatnih tri milijarde eura od Evropske unije za zbrinjavanje izbjeglica na svojoj teritoriji i najavio da je EP spreman da ubrza proceduru za dodjelu tih sredstava.

Lideri Evropske unije će zatražiti od Turske da učini više kako bi spriječila izbjeglice da stižu u Evropu te intenzivirati pomoć Grčkoj, u kojoj su zbog pojačanih graničnih kontrola duž balkanske rute ostale zaglavljene hiljade izbjeglica.

Izvor: Agencije


Povezane

U Briselu su se na samitu okupili lideri Evropske unije i Turske. Glavna tema je izbjeglička kriza, najteža od Drugog svjetskog rata. Lideri Evropske unije će razgovarati o zatvaranju balkanske izbjegličke rute i povećanju pomoći Grčkoj, a pokušat će i uvjeriti turskog premijera da uspori priliv sirijskih izbjeglica i prihvati hiljade onih koji ne ispunjavaju […]

Published On 07 Mar 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO