Bernie Sanders pobijedio Hillary Clinton u Maineu

Bernie Sanders osvojio je demokratske predizbore u državi Maine, u borbi za nominaciju za predsjedničkog kandidata svoje stranke.

Nakon više od 90 posto izbrojanih glasova u izbornim jedinicama, Sanders je osvojio 64,3 posto, u odnosu na Hillary Clinton koja je osvojila 35,5 posto glasova.

Bila je to očekivana pobjeda za Sandersa, koji uživa snažnu podršku na sjeveroistoku SAD-a.

“Zahvaljujem narodu Mainea na njihovoj snažnoj podršci”, navodi se u saopćenju njegovog Izbornog štaba.

“Uz još jednu dvocifrenu pobjedu, sada smo osvojili države od Nove Engleske do Stjenovitih planina i od Srednjeg zapada do Velikih ravnica.”

U Demokratskoj je stranci Hillary Clinton učvrstila status najizglednije predsjedničke kandidatkinje iako i senator Bernie Sanders još ima šansi s obzirom na nekoliko pobjeda u posljednje vrijeme.

Clinton i Sanders učestvovali su u televizijskoj debati samo dva dana uoči stranačkih izbora u Michiganu, državi koja na konvenciju šalje mnogo delegata, napominje AFP.

Rubio ojačao poziciju

U međuvremenu, američki senator Marco Rubio pobijedio je na stranačkim izborima za status predsjedničkog kandidata američkih republikanaca u Portoriku, pokazali su izračuni američkih televizijskih kuća.

Četrdesetčetverogodišnji Rubio uvjerljivo vodi pred ostalim kandidatima na izborima Republikanske stranke za predsjedničkog kandidata u toj pridruženoj američkoj državi, objavili su CNN i NBC News.

Građani Portorika američki su državljani, ali ne mogu glasati na američkim predsjedničkim izborima. Mogu glasati na stranačkim izborima za predsjedničke nominacije, podsjeća agencija AFP.

Vodstvo Trumpa

Rubio je u Portoriku osvojio otprilike tri četvrtine glasova, pokazali su izračuni američkih televizijskih kuća, što bi značilo da će imati podršku 23 izaslanika na stranačkoj konvenciji.

Rubio je sin kubanskih doseljenika, a odrastao je u Las Vegasu i na Floridi koju danas zastupa u američkom Senatu.

Procjene o pobjedi u Portoriku dobra su vijest za njegovu posustalu kampanju, a bude li potvrđena, bit će to njegova druga pobjeda, nakon one u američkoj saveznoj državi Minnesoti.

Donald Trump zasada čvrsto drži vodeću poziciju u utrci za status predsjedničkog kandidata Republikanske stranke. Glavni mu je konkurent trenutno senator Ted Cruz.

Izvor: Al Jazeera i agencije