Zbog Fukushime umalo evakuirano 50 miliona ljudi

Bivši premijer je razmatrao mogućnost evakuacije Tokija i okolnog područja, kao i proglašenje vanrednog stanja (EPA)

Sudbina Japana “visila je o niti” zbog neadekvatne reakcije jtadašnje apanske vlade i neprofesionalizma direktora kompanije TEPCO poslije nuklearne havarije u Fukushimi 2011. godine, koja je gotovo izazvala evakuaciju 50 milijuna stanovnika sa šireg područja Tokija i okolnih gradova, izjavio je bivši premijer Japana Naoto Kan.

Kad je, zbog potresa i tsunamija u ožujku 2011. godine, došlo do havarije tri nuklearna reaktora elektrane Fukushima, na najvišem nivou vlasti u Tokiju je vladao totalni kaos u djelovanju i odlučivanju, rekao je Kan u intervjuu britanskom listu The Daily Telegraph.

“Donošenje bilo kakvih odluka je bilo gotovo nemoguće, budući da TEPCO, operator nuklearke, nije objavljivao nikakve jasne podatke. Do nas je stizalo vrlo malo preciznih informacija i teško je bilo jasno prosuđivati. Ne smatram sebe stručnjakom za nuklearnu energiju, ali sam studirao fiziku”, rekao je Kan.

I Tokio bio ugrožen

Sa svakim satom se situacija u Fukushimi pogoršavala, podsjeća, a ogromni tsunami od 13 metara, kojeg je pokrenuo potres jačine devet stupnjeva po Richteru, izvršio je veliki pritisak na 10 metara visok zid nuklearke, namijenjen zaštiti od mora, i izazvao nestanak struje u kontrolnoj sobi, iz koje se kontroliraju sustavi za hlađenje i šest reaktora.

Kan je priznao da se “naježio” kad je čuo vijest da su sustavi za hlađenje u Fukushimi prestali raditi.

“Znao sam, čak i na osnovu to malo informacija što smo imali, kako postoji realna mogućnost da bi to moglo biti gore od Černobila. To je bila užasna nesreća, ali tamo je bio samo jedan reaktor. Ovdje ih je šest”, istaknuo je bivši japanski premijer.

Dok su se radnici borili da poprave kvar, došlo je do nekoliko kemijskih eksplozija, zbog čega je došlo do pogoršanja cjelokupne situacije.

Kan je naveo da se između 11. i 15. ožujka radijacija širila geografski i da bi, ukoliko bi se trend havarija nastavio i pogodio svih šest reaktora, Tokio sigurno bio pogođen.

U jednom trenutku je situacija dostigla točku ključanja, kad je kabinet, na čelu s Kanom, razmatrao mogućnost evakuacije Tokija i okolnog područja, kao i proglašenje izvanrednog stanja.

Ubrizgana morska voda

“Čitava budućnost Japana je bila u opasnosti. Nešto tako veliko poput evakuacije 50 milijuna ljudi bi bilo jednako kao da izgubite neki značajni rat”, rekao je Kan.

Totalna katastrofa, koju bi prouzročila havarija svih šest reaktora Fukushime, izbjegnuta je ubrizgavanjem morske vode.

Kan je podnio ostavku s mjesta premijera zbog nesreće u Fukushimi, a u izvještaju objavljenom na osnovu parlamentarne istrage, optužuju ga da je ometao rad hitnih službi, skrivao informacije i donio pogrešnu odluku da u nuklearki, poslije evakuacije 750 radnika, ostane njih 50.

“Otišao sam u sjedište kompanije TEPCO i zatražio da ne obavljaju evakuaciju. I danas me kritiziraju zbog toga, ali vjerovao sam – i tada, i sada – da sam postupio ispravno i da je to bio odlučujući trenutak krize”, zaključio je Kan.

Izvor: Agencije