Studija: ISIL nacističkim metodama obučava djecu borce

Ova oružana grupa ulaže velike napore u indoktrinaciju djece kroz nastavni program, koji je zasnovan na ekstremizmu (EPA)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant  koristi tehnike nacista kako bi obučila svoje mlađe pripadnike da postanu “smrtonosniji, brutalniji i bolji borci”, upozoravaju iz Quilliama, fondacije za borbu protiv ekstremizma, čije je sjedište u Londonu.

Pripadnici ISIL-a koriste djecu, obučenu poput vojnika, kao dželate i bombaše samoubice od najranijeg uzrasta, kako bi postali “smrtonosniji borci od njih samih”, navodi se su studiji fondacije.

Ova oružana grupa ulaže velike napore u indoktrinaciju djece kroz nastavni program, koji je zasnovan na ekstremizmu, i tako ih podstiče da postanu teroristi, piše Independent.

Istraživači su ispitivali i kako ISIL regrutira djecu i obučava ih za svoje ciljeve.

Propagandni materijal

U poređenju sa sadašnjim borcima, ta djeca od mladosti imaju “superiorno shvatanje islama” i ona su bolji i brutalniji borci, jer se obučavaju u nasilju od najmlađeg doba, istakli su autori studije.

Najmanje 50 djece iz Velike Britanije odrasta na teritorijama pod kontrolom ISIL-a, za koji se u Siriji bori, prema procjenama, najmanje 30.000 stranih boraca.

Studija ima podršku Ujedinjenih naroda i bit će objavljena u srijedu u britanskom Parlamentu.

Prikupljena je kroz studiju propagandnog materijala ISIL-a u kojem se prikazuju djeca i koji potiče iz izvora bliskih grupi.

Izvor: Agencije