Rouhani: Iran i Turska podržavaju primirje u Siriji

Davutoglu i Rouhani: Razgovori iranskih i turskih zvaničnika fokusirali su se i na bilateralnu trgovinu (AP)

Predsednik Irana Hassan Rouhani izjavio je u nedjelju kako i Iran i Turska podržavaju prekid vatre u Siriji, koje je sada na snazi, kao i očuvanje teritorijalnog integriteta te države.

“Nema razlike između naše dvije države kada je riječ o zaustavljanju rata i pružanja humanitarne pomoći raseljenima”, istakao je Rouhani tokom posjete Teheranu turskog premijera Ahmeta Davutoglua, prenosi agencija AP.

Ova izjava je uslijedila nakon navoda o Planu B za Siriju, koji podržavaju neke svjetske sile, a koji podrazumijeva neki oblik podjele države.

Okončati međubratske borbe

Turska je najveća podrška pobunjenicima koji nastoje svrgnuti sa vlasti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, dok Iran, zajedno s Rusijom, podržava Assada.

“Mi možemo imati različiti poglede, ali ne možemo promijeniti našu historiji, niti našu geografiju”, izjavio je u subotu Davutoglu u Teheranu.

“Od ogromne je važnosti za Tursku i Iran da razviju neke zajedničke planove kako bi okončali međubratske borbe u našoj regiji te zaustavili etničke i sektaške sukobe.”

Sličnog stajališta je i Rouhani.

“Mi vjerujemo kako regionalna pitanja trebaju rješavati samo regionalne države i nacije. Saradnja Irana i Turske bila bi konstruktivna u osiguravanju trajnog mira u regiji”, naveo je iranski predsjednik.

Nova runda sirijskih mirovnih pregovora počet će 10. marta, a učesnici u razgovorima bi trebali stići u Ženevu narednih dana, izjavio je specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura.

Fokus na bilteralnu trgovinu

Prva runda pregovora održana početkom februara je prekinuta, a primirje je stupilo na snagu 27. februara.

Razgovori iranskih i turskih zvaničnika ovog vikenda fokusirali su se i na bilateralnu trgovinu.

Ukidanje sankcija Iranu označilo je da dva susjeda lako mogu dostići raniju vanjskotrgovinsku kvotu od 30 milijardi dolara godišnje, navodi Davutoglu.

Izvor: Agencije