Erdogan bi za izbjeglice gradio novi grad

U Turskoj se trenutno nalazi oko 2,7 miliona sirijskih izbjeglica (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je izgradnju novog grada na sjeveru Sirije, u koji bi bili smješteni neki od više milijuna izbjeglica koji bježe od rata u toj zemlji.

Erdogan je, kako prenose turski mediji, naveo da bi novi grad bio izgrađen u blizini turske granice te potvrdio da je o toj ideji već razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

“Kakvo je rješenje [za izbjeglice]? Da osnujemo grad na sjeveru Sirije”, rekao je turski predsjednik, a prenosi AFP.

Po njemu, grad bi imao površinu od 4.500 četvornih kilometara, a njegova infrastruktura mogla bi biti izgrađena uz pomoć međunarodne zajednice.

Nema roka izgradnje

“Razgovarali smo o toj ideji s Obamom i čak odredili koordinate, ali još nije počela realizacija plana”, izjavio je Erdogan, ne navodeći rok za realizaciju projekta.

Turske vlasti su više puta pokušale uvjeriti svoje zapadne saveznike da pomognu u uspostavljanju sigurnosne zone u Siriji, gdje bi mogle biti smještene izbjeglice, ali je prvi put da je Erdogan predložio izgradnju cijelog novog grada.

U Turskoj se trenutno nalazi oko 2,7 milijuna sirijskih izbjeglica.

Izvor: Agencije


Povezane

Rat u Siriji traje već pet godina, a tokom tog perioda hiljade sirijske djece je ostalo bez roditelja. Naš reporter Jamal el-Shayyal donosi priču iz jednog sirotišta sa tursko-sirijske granice.

Published On 01 Mar 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO