Zatvorske kazne za smrt dječaka Alana Kurdija

Kurdijev otac Abdullah: Alanov brat Galip i majka Rihan su, također, među žrtvama koje su se utopile kod grčkog otoka Kos (Arhiva)

Sud u Turskoj osudio je u petak dva Sirijca na po četiri godine i dva mjeseca zatvora u vezi s utapanjem pet ljudi, uključujući dječaka čije je tijelo pronađeno na plaži i čija je fotografija obišla svijet, javila je agencija Dogan.

Trogodišnji Alan Kurdi, čije je tijelo more izbacilo na obalu jugozapadne Turske početkom septembra prošle godine, utopio se zajedno s majkom i bratom iz grupe izbjeglica koja je pokušala doći brodom do Grčke.

Dvojica Sirijaca osuđena su za krijumčarenje ljudi, navodi se u agencijskom izvještaju, no dodaje se kako su oslobođeni optužbi da su “izazvali smrt namjernim zapostavljanjem”.

Suđenje sirijskim državljanima Muwafaki Alabashu i Asemu Alfrhadu počelo je 11. februara u Bodrumu, turskom gradu na Egejskom moru.

Oni su negirali krivicu za smrt izbjeglice, te krivili Alanovog oca Abdullaha Kurdija za pogibije.

Njega su optuživali za organizaciju putovanja.

Brzo suđenje

Fotografija beživotnog tijela dječaka s licem zagnjurenim u pijesak na plaži u Bodrumu šokirala je cijeli svijet i skrenula pažnju na izbjegličku krizu.

Alanov brat Galip i majka Rihan su, također, među žrtvama koje su se utopile kod grčkog otoka Kos.

Turske vlasti su objavile kako se dječak zvao Aylan, dok njegova tetka navodi kako njegova porodica želi da se navodi ime Alan.

Suđenja u Turskoj obično traju mjesecima, pa i godinama, no ova presuda je uslijedila samo mjesec dana nakon što je proces otvoren i predstavlja nastojanje države da prikaže svoju borbu protiv švercera ljudima.

Izvor: Agencije