WHO okuplja stručnjake zbog Zika virusa

WHO će razmatrati sve brojnije dokaze o povezanosti Zika virusa s mikrocefalijom i Guillain-Barreovim sindromom (AP)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sljedeći će tjedan okupiti stručnjake kako bi raspravili sve brojnije dokaze o povezanosti Zika virusa s dva neurološka poremećaja – mikrocefalijom i Guillain-Barreovim sindromom, objavila je organizacija.

Odbor WHO-a za hitna stanja razmotrit će nove informacije i svoje preporuke za putovanja i trgovinu.

Dr. Bruce Aylward  koji je u WHO-u zadužen za epidemije i hitna stanja, kaže da su nedavno objavljena istraživanja u časopisu Lancet o mikrocefaliji te Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti o Guillain-Barreu osnažila uvjerenje da je Zika virus odgovoran.

“Od proglašenja javnozdravstvene opasnosti u svijetu u veljači nastavili su se pojavljivati dokazi o uzročnoj vezi”, kazao je Aylward na konferenciji za novinare u Ženevi, prenosi Hina.

Objavljena francuska i američka istraživanja

Francuski znanstvenici, koji su proučavali epidemiju Zika virusa u francuskoj Polineziji 2013/2014, prošlog su tjedna objavili kako su otkrili vezu između Zika virusa i Guillain-Barrea, autoimune bolesti u kojoj imuni sustav napada periferni živčani sustav.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je prošlog tjedna da je istraživanje, kojim je bilo obuhvaćeno devet trudnica iz SAD-a koje su putovale u zemlje sa Zika virusom, pokazalo da su imale više infekcija i abnormalnosti mozga fetusa.

Brazil, u kojem je zabilježeno najviše slučajeva zaraze Zika virusom, do sada je potvrdio više od 640 slučajeva mikrocefalije kod novorođenčadi zaraženih majki.

Izvor: Agencije