UNHCR predstavio plan za rješenje izbjegličke krize

Situacija se naglo pogoršava u Grčkoj, gdje je "zarobljeno" blizu 30.000 ljudi, upozorio je UNHCR (EPA)

Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice u petak je predložio šefovima država članica Evropske unije plan u šest tačaka za rješavanje izbjegličke krize, upozorivši da se situacija naglo pogoršava u Grčkoj, gdje je “zarobljeno” gotovo 30.000 ljudi.

“Prijedlog UNHCR-a uključuje i uspostavljanje centara EU u svakoj državi članici, koje bi trebale preuzeti odgovornost u ime cijele Evrope za registraciju ljudi i njihovo raspoređivanje prema dogovorenom sistemu”, izjavila je na konferenciji za novinare u Ženevi glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming.

Istovremeno, visoki komesar UN-a za izbjeglice Filippo Grandi je pozvao da se 10 posto sirijskih izbjeglica rasporedi širom svijeta u naredna tri mjeseca.

Izrazio je nadu da će taj prijedlog biti potvrđen na konferenciji 30. marta.

Plan Evropske komisije

Evropska komisija predstavila je u petak plan o obnavljanju šengenske zone otvorenih granica do kraja godine i upozorila da bi evropska ekonomija gubila 18 milijardi eura godišnje ukoliko se uruši sistem putovanja bez pasoša.

Izvršno tijelo EU objavilo je da je rok za spašavanje šengenske zone decembar 2016. godine.

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz također je u petak poručio da će Beč učiniti sve što može da pomogne makedonskoj Vladi u izbjegličkoj krizi, te da će na makedonsku granicu poslati 20 policajaca, dok austrijsko Ministarstvo odbrane razmatra mogućnost upućivanja vojne podrške.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO