Slovenija: SDS za referendum o azilantima

Od 477.000 izbjeglica i migranata koliko ih je ušlo u Sloveniju, azil su tamo do sada zatražile 324 osobe (EPA)
Od 477.000 izbjeglica i migranata koliko ih je ušlo u Sloveniju, azil su tamo do sada zatražile 324 osobe (EPA)

Oporbena Slovenska demokratska stranka, koju vodi bivši premijer Janez Janša, predložila je održavanje referenduma na kojemu bi se odlučivalo koliko bi Slovenija najviše mogla godišnje primiti izbjeglica koje zatraže azil.

“Predlažemo savjetodavni referendum, na kojemu bi birači vladajućoj politici kazali što žele”, kazao je Vinko Gorenak, parlamentarni zastupnik SDS-a.

Prema prijedlogu najveće oporbene stranke, koja je od početka izbjegličke krize predlagala postavljanje žičane ograde prema Hrvatskoj kako bi se izbjeglice i migranti zaustavili, a onima na putu poslala poruka da ne dolaze, slovenski bi birači na konzultativnom, odnosno savjetodavnom referendumu odgovarali na pitanje: Jeste li za to da Parlament donese zakone kojima bi se ograničio broj izbjeglica kojima se godišnje može odobriti azil?

Savjetodavni referendum po slovenskom Ustavu formalno za Vladu nema obvezujući karakter, ali je u političkom smislu vezuje u donošenju odluke o nekom pitanju, prenosi Hina.

O politici Vlade, ne o ljudskim pravima

Na pitanje o tome ne smatra li da bi to bio referendum na kojemu bi se glasovalo o ljudskim pravima, što je nedopustivo, Gorenak je rekao da to ne bi bio slučaj, nego da bi to bio referendum na kojemu bi se ljudi izjasnili o politici Vlade.

“O tome moraju odlučiti naši ljudi, jer vladajuća politika izbjegava ta pitanja, ili, pak, donosi odluke suprotne mišljenju javnosti”, kazao je Gorenak.

Oporba desnog centra u Sloveniji u dosadašnjim je raspravama o azilnoj politici izražavala bojazan da Slovenija s vremenom može postati ciljna država za izbjeglice koje odbiju primiti razvijenije zapadne zemlje te podržala lokalne sredine koje su proteklih tjedana izražavale nezadovoljstvo planovima Vlade da se kod njih smjeste izbjeglice.

Od 477.000 izbjeglica koliko ih je od sredine listopada prošle godine ušlo u Sloveniju na putu u druge zemlje azil u Sloveniji zatražile su do sada 324 osobe.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO