Rok za spašavanje Šengena decembar

Potpuna primjena šengenske zone je od ključne važnosti za Evropsku uniju kao cjelinu (EPA)
Potpuna primjena šengenske zone je od ključne važnosti za Evropsku uniju kao cjelinu (EPA)

Evropska komisija predstavila je danas plan o obnavljanju šengenske zone otvorenih granica do kraja godine i upozorila da bi evropska ekonomija gubila 18 milijardi eura godišnje ukoliko se uruši sistem putovanja bez pasoša.

Izvršno tijelo EU-a objavilo je da je rok za spašavanje šengenske zone decembar 2016. godine.

Nisu predložene nikakve dodatne mjere uoči vanrednog samita EU-a i Turske u ponedeljak, 7. marta, zbog razgovora o zaustavljanju izbjegličkog vala ka Evropi.

Formiranje sistema obalske straže

Plan podrazumijeva hitno formiranje sistema obalske straže EU i jačanje vanjske granice Grčke, koja je glavna tačka za ulazak izbjeglica i migranata u Evropu, prenosi AFP.

Nakon gotovo dvije decenije slobodnog putovanja u većem dijelu Evrope, šengenska zona je na ivici kolapsa, pošto su neke članice jednostrano uvele pogranične kontrole kako bi spriječile izbjeglice i migrante da iz Grčke stignu do bogatijih zemalja na sjeveru Evrope.

Budući da se Evropa suočava s najtežom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata, u planu Evropske komisije se navodi da je potpuna primjena šengenske zone “od ključne važnosti za EU kao cjelinu”.

Ukoliko sve propadne i bude neophodno uvođenje graničnih kontrola, “to bi označilo rušenje centralnog stuba procesa ujedinjenja Evropske unije”, navodi se u dokumentu.

Evropska komisija upozorava da bi ekonomski troškovi pada šengenske zone u narednih 10 godina mogao iznositi 1.400 milijardi eura.

U Evropu je od početka 2015. godine stiglo više od 1,13 miliona izbjeglica, od kojih je većina stigla prvo u Grčku iz Turske, da bi zatim balkanskom rutom došle do Njemačke, Švedske i drugih država.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO