Prosjaci u Britaniji zarađuju skoro kao premijer

Prosjaci u Wolverhamptonu na godišnjem nivou zarade blizu 167.000 eura (Getty Images)
Prosjaci u Wolverhamptonu na godišnjem nivou zarade blizu 167.000 eura (Getty Images)

Šef odjeljenja za okoliš britanskog grada Wolverhamptona Steve Evans tvrdi da je taj grad u Engleskoj suočen s velikim problemom lažnih prosjaka i beskućnika.

On je naveo da jedan beskućnik dnevno zaradi 644 eura, što je na godišnjem nivou blizu 167.000 eura, samo 15.000 eura manje od godišnje plate premijera Velike Britanije Davida Camerona.

“U centru grada imamo ljude koji su profesionalni prosjaci. Oni zarađuju mnogo novca tako što varaju građane”, rekao je Evans.

Zbog lažnih prosjaka, ugroženi su i pravi beskućnici.

Novac za alkohol

“Nekima je zaista potreban novac za hranu, a ne alkohol. Sramota je što nekoliko prevaranata daje lošu sliku o nama”, kazao je prosjak za britanski list Telegraph.

Norveška Vlada je, naprimjer, prošle godine odustala je od plana da zabrani prosjačenje, nakon što su opozicija i civilna udruženja ocijenili da bi se tako kriminalizirali svi koji pomažu najsiromašnijim ljudima u jednoj od najbogatijih država svijeta.

Zakonom se trebalo zabraniti prosjačenje i “saradnja” s prosjacima, za što je predviđena kazna do godine dana zatvora, s ciljem da se stane ukraj bandama koje organiziraju “uvoz” beskućnika iz siromašnih država, među njima Rumunije.

Izvor: Agencije


Povezane

Prosjaci su postali gotovo nezaobilazna slika većine gradova na Balkanu. I dok dio njih na taj način preživljava, drugi su od prošnje napravili unosan biznis. I u jednom i u drugom slučaju, država ne uspijeva da riješi problem. Prilog Milice Marinović. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO