Pakistan: Protivnici zakona koji štiti žene

Zakon poziva na osnivanje službe telefonske pomoći, koju bi žene mogle nazvati kada su predmet nasilja (Reuters)
Zakon poziva na osnivanje službe telefonske pomoći, koju bi žene mogle nazvati kada su predmet nasilja (Reuters)

Zakon u Pakistanu koji pruža ženama zaštitu od nasilja i zlostavljanja kritizirale su religijske institucije, koje tvrde da on nije u skladu s islamom.

Akt za zaštitu žena, koji je donesen u najvećoj pakistanskoj provinciji Punjab prošle sedmice, pruža ženama zaštitu od psihološkog i seksualnog nasilja.

Zakon, također, poziva na osnivanje službe telefonske pomoći, koju bi žene uvijek mogle nazvati kada su predmet nasilja.

Od kada je zakon prošao u Gradskom vijeću Punjaba, neke konzervativne religijske vođe ga osuđuju i naglašavaju da je u sukobu s Kur’anom i pakistanskim Ustavom.

Fazlur Rehman, vođa jedne od najvećih religijskih stranaka, Pakistan Jamiat-i-Ulema Islam, kazao je da je zakon u sukobu s Kur’anom i Ustavom.

Zatvor za nasilnike

“Ovaj zakon čini muškarce nesigurnim i pokušaj je da Pakistan opet postane zapadna kolonija”, rekao je on.

Muhammad Khan Sherani, predsjednik Vijeća za islamsku ideologiju, kazao je kako je zakon pogrešan i da “nije u skladu s islamom”.

Novi zakon predviđa formiranje komisija na nivou distrikta, koje bi istražile navode o zlostavljanjima, a dozvoljava i upotrebu GPS narukvica, kada bi prekršioci bili uhapšeni.

Predviđa, također, kaznu do jedne godine zatvora za nasilnike, a dvije godine ako takvo nešto opet urade.

U 2013. godini više od 5.800 slučajeva nasilja nad ženama je prijavljeno samo u provinciji Punjab, izvijestila je fondacija Aurat, koja se bavi pravima žena.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Napad na bračnog partnera je konačno postao zločin u Kini. Tamo se nadaju da će zakon u borbi protiv nasilja u porodici ohrabriti žene da prevaziđu tabu i na sudu se izbore sa svojim supružnicima. Na zakon se čekalo dva desetljeća.

Privremeno sklonište u sigurnim kućama uglavnom pronalaze žene – žrtve fizičkog ili psihičkog zlostavljanja.Stručnjaci, međutim, upozoravaju da osnovu svake od tih vrsta nasilja čini ekonomska zavisnost, koja ženu spriječava da napusti nasilnog partnera.Procjenjuje se da je svaka peta žena u Srbiji u takvoj situaciji. Sigurna kuća u Somboru pomaže im da se finansijski osamostale.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO