Pakistan: Protivnici zakona koji štiti žene

Zakon poziva na osnivanje službe telefonske pomoći, koju bi žene mogle nazvati kada su predmet nasilja (Reuters)

Zakon u Pakistanu koji pruža ženama zaštitu od nasilja i zlostavljanja kritizirale su religijske institucije, koje tvrde da on nije u skladu s islamom.

Akt za zaštitu žena, koji je donesen u najvećoj pakistanskoj provinciji Punjab prošle sedmice, pruža ženama zaštitu od psihološkog i seksualnog nasilja.

Zakon, također, poziva na osnivanje službe telefonske pomoći, koju bi žene uvijek mogle nazvati kada su predmet nasilja.

Od kada je zakon prošao u Gradskom vijeću Punjaba, neke konzervativne religijske vođe ga osuđuju i naglašavaju da je u sukobu s Kur’anom i pakistanskim Ustavom.

Fazlur Rehman, vođa jedne od najvećih religijskih stranaka, Pakistan Jamiat-i-Ulema Islam, kazao je da je zakon u sukobu s Kur’anom i Ustavom.

Zatvor za nasilnike

“Ovaj zakon čini muškarce nesigurnim i pokušaj je da Pakistan opet postane zapadna kolonija”, rekao je on.

Muhammad Khan Sherani, predsjednik Vijeća za islamsku ideologiju, kazao je kako je zakon pogrešan i da “nije u skladu s islamom”.

Novi zakon predviđa formiranje komisija na nivou distrikta, koje bi istražile navode o zlostavljanjima, a dozvoljava i upotrebu GPS narukvica, kada bi prekršioci bili uhapšeni.

Predviđa, također, kaznu do jedne godine zatvora za nasilnike, a dvije godine ako takvo nešto opet urade.

U 2013. godini više od 5.800 slučajeva nasilja nad ženama je prijavljeno samo u provinciji Punjab, izvijestila je fondacija Aurat, koja se bavi pravima žena.

Izvor: Al Jazeera i agencije