Osoblju UN-a 69 optužbi za seksualno zlostavljanje

Ban Ki-moon prvi put otkriva nacionalnost umiješanog osoblja UN-a (AP)

Ukupno je 69 optužbi za seksualno zlostavljanje protiv civilnog osoblja, te vojnih i policijskih pripadnika iz 21 zemlje raspoređenih u misijama Ujedinjenih naroda u 2015, objavljeno je u izvještaju.

Izvještaj generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona prvi je koji otkriva nacionalnost UN-ovog vojnog i policijskog osoblja umiješanog u optužbe za seksualno zlostavljanje. Istraga potpada pod nadležnost pravosuđa zemalja odakle su ti pripadnici UN-a.

Budući da istrage vode zemlje koje učestvuju u vojnim misijama UN-a, bez pristupa izvještajima o ishodima istrage, vrlo je vjerovatno da neće biti kažnjeni za počinjena seksualna zlostavljanja i iskorištavanje dok su u misijama UN-a.

Optužbe uključuju spolne napade, spolne odnose u zamjenu za hranu i spolne odnose sa maloljetnicima, koji su svi zabranjeni prema smjernicama UN-a.

Prema optužbama iznesenim prošle godine, 15 ih je protiv civilnog osoblja koje će istražiti UN, 38 su pripadnici vojnog kontingenta, a 16 su policajci raspoređeni u misijama za održavanje mira.

Istrage u toku

Vojnici i policajci protiv kojih su optužbe za spolno zlostavljanje potkrijepljene, ili još traju istrage, dolaze iz zemalja među kojima su Kamerun, Demokratska Republika Kongo, Maroko, Nigerija, Južna Afrika, Kanada, Ruanda, Senegal i Moldavija.

Optužbe su iznesene protiv osoblja iz Njemačke, Slovačke i Gane, no ispostavilo se da su nepotkrijepljene.

Šezdeset devet optužbi obuhvata deset mirovnih misija sa 22 slučaja prijavljenih u Centralnoafričkoj Republici i 16 slučajeva u Demokratskoj Republici Kongu.

Izvor: Agencije