Naučnici otkrili ‘Ahilovu petu’ karcinoma

Vjeruju se da će se analizom DNK moći razviti individualno prilagođeno liječenje raka (EPA)
Vjeruju se da će se analizom DNK moći razviti individualno prilagođeno liječenje raka (EPA)

Znanstvenici vjeruju da su otkrili način na koji mogu navesti imuni sustav da ubije stanice raka, no razvoj te metode stvaranjem individualnog cjepiva protiv raka za svakog pojedinog pacijenta skup je i možda u konačnici ne bi rezultirao uspjehom, prenose britanski mediji.

Znanstvenici s londonskog University Collegea razvili su način otkrivanja jedinstvenih oznaka u tumoru, njegove “Ahilove pete”, što može omogućiti tijelu da ciljano napada bolest.

No, personalizirana metoda, prema radu objavljenom u časopisu Science, bila bi skupa i nije testirana na pacijentima.

Stručnjaci kažu da ideja ima smisla, no u stvarnosti bi moglo biti komplikacija.

Neuspješni eksperimenti

Britanski znanstvenici vjeruju da bi njihovo otkriće moglo otvoriti put novim metodama liječenja i nade da će biti ispitani na pacijentima unutar dvije godine, prenosi BBC.

Vjeruju da će analizom DNK moći razviti individualno prilagođeno liječenje.

Znanstvenici su već ranije pokušavali navesti imuni sustav da ubija tumore no cjepiva protiv raka dosad su bila uglavnom neuspješna.

Jedno od objašnjenja je da ona potaknu obrambeni sustav tijela da napadne krivi cilj.

Problem je što su tumori heterogeni, odnosno ne čine ih identične stanice, sastoje se od mutiranih stanica i predstavljaju genetsko šarenilo, pa različiti dijelovi tumora mogu izgledati i ponašati se različito.

“Studijom su utvrđeni načini otkrivanja mutacija koje mijenjaju antigene koji vire iz površine tumorskih stanica. To znači da bi znanstvenici sada mogli ciljati tumorske antigene koji su u svakoj tumorskoj stanici”, kaže Charles Swanton s Instituta za rak sveučilišta koje radi istraživanja.

Tumori se mijenjaju

Dva su načina na koja bi mogli ciljati mutacije.

Jedan je stvaranje cjepiva za svakog pojedinog pacijenta, koje potom trenira imuni sustav da ih otkrije, a drugi “pecati” imune stanice koje već napadaju te mutacije i umnožiti ih laboratorijski te potom vratiti u tijelo.

Stručnjaci upozoravaju da se tumori mijenjaju i mogu vremenom izgubiti antigen kojeg se cilja, što predstavlja jedan od problema u razvoju te metode.

Drugi je problem što i za stvaranje cjepiva treba određeno vrijeme, koje pacijent nema.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO