Kineski predsjednik sve više gradi kult ličnosti

Očekuje se da će kineska vlada povećati proračun za obranu za osam posto, a točni će brojevi biti objavljeni na godišnjem kongresu Komunističke partije Kine.

Taj potez mogao bi dodatno ojačati položaj predsjednika Xi Jinpinga, koji želi da se prikaže kao najmoćniji vođa Kine još od Mao Zedonga.

Predsjednik Xi Jinping nedavno je obišao državne medije. Novinari nisu mogli sakriti oduševljenje… Dok su stajali oko njega, predsjednik im je objavio vlastitu vijest: Njihov posao je, prije svega, služiti Partiji.

Dodvoranje na internetu još je očitije. Tekst jedne od pjesama, posvećen predsjedniku, glasi: “Ako se želiš udati, udaj se za nekog poput Xija”.

Muzički spotovi sa sloganima Partije

Državna novinska agencija okrenula se rap-glazbi i objavila crtani film u kojem promovira slogane Partije. Riječi nisu baš jednostavne za pjevanje: “Svačiji san je izgraditi umjereno prosperitetno društvo u svakom pogledu”.

Analitičari smatraju da predsjednik sebe vidi kao najmoćnijeg kineskog vođu od Mao Zedonga.

“Oko sebe gradi kult ličnosti. Dominira medijima. Promovira neku vrstu maoističkog stila vodstva, prema kojem se svi moraju povinovati i surađivati s njim”, ukazuje politički analitičar Andrew Nathan sa Sveučilišta Columbia.

Nekoliko dana prije kongresa Komunističke partije, predsjednik je zapovjedio članovima, kojih je 88 milijuna, da prouče 949 Maovih smjernica o disciplini unutar Partije.

Nedavno je od najistaknutijih generala zatražio da mu se zakunu na vjernost, nakon što je najavio velike reforme Narodne oslobodilačke armije, čiji je cilj iskorijeniti korupciju i vojsku učiniti efektnijom u borbi.

Više u prilogu…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO