Kim Jong-un stavio nuklearni arsenal u pripravnost

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un je kazao da nuklearni arsenal njegove zemlje mora biti svakog trenutka spreman za upotrebu, na šta su Sjedinjene Američke Države odgovorile da bi se Pjongjang morao suzdržati od provokativnih akcija koje otežavaju stanje i ponovno izrazile sumnju u sposobnost Sjeverne Koreje da izvodi nuklearne napade.

“Moramo biti stalno spremni da u bilo kojem trenutku upotrijebimo svoj nuklearni arsenal”, rekao je Kim, prema pisanju državne agencije KCNA, ponovno iskazavši prkos međunarodnoj zajednici.

‘Ulazak u finalnu i najtežu fazu’

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye reagirala je nakon ove izjave južnokorejskog lidera.

“Ukoliko Sjeverna Koreja napravi neku provokaciju, moramo odgovoriti oštrom kaznom, kako bismo jasno pokazali koliku cijenu Sjeverna Koreja mora platiti i koliko smo riješeni da zaštitimo našu zemlju”, rekla je Park u govoru koji je održala na ceremoniji promocije vojnih oficira.

Ona je poručila da će se Seul držati svoje strategije, kojoj je cilj da Pjongjang popusti kad je riječ o denuklearizaciji, prenosi AFP.

“Moramo staviti do znanja Sjevernoj Koreji da njen režim neće opstati ukoliko ne odustane od svog nuklearnog programa”, rekla je Park, dodavši da bi uspješnost strategije Seula značila i veliki korak ka eventualnom ujedinjenju dvije Koreje.

Ocijenila je da, kao što je “mrak najgušći pred svitanje”, dva susjeda ulaze u finalnu i najtežu fazu pred mirno ujedinjenje Korejskog poluotoka.

Zabrinuta Moskva

Rusija je ozbiljno zabrinuta nako što je Sjeverna Koreja proglasila borbenu gotovost nuklearnog arsenala, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Ovo daje povoda za ozbiljnu zabrinutost”, rekao je Peskov novinarima.

On je dodao kako se nada da će sve zemlje u regiji pokazati suzdržanost i izbalansiran stav. 

Reakcija SAD-a

“Svjesni smo izvještaja i pažljivo pratimo stanje na Korejskom poluotoku u koordinaciji s našim regionalnim saveznicima”, rekao je glasnogovornik Pentagona Bill Urban.

“Tražimo od Sjeverne Koreje da se suzdrži od provokativnih akcija koje povećavaju napetost i da se, umjesto toga, fokusira na ispunjavanje svojih međunarodnih obaveza”, dodao je.

Neimenovani dužnosnik američke vojske za AFP je rekao da se analiza američke Vlade u vezi sa sposobnostima Sjeverne Koreje da izvede nuklearni napad “nije promijenila”.

“Nismo vidjeli da je Sjeverna Koreja testirala ili pokazala da je sposobna minijaturizirati nuklearnu glavu, niti je postaviti na balistički projektil”, rekao je.

Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je nametnulo nove teške sankcije Sjevernoj Koreji zbog njenih posljednjih nuklearnih i balističkih eksperimenata. Nekoliko sati nakon usvajanja rezolucije Sjeverna Koreja je ispalila više projektila kratkog dometa u Japansko more ispred svoje istočne obale.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO