Hollande: Sirijske izbjeglice moraju ostati u najbližim zemljama

Hollande je rekao kako njegova zemlja s Njemačkom dijeli isti stav kada je u pitanju izbjeglička kriza i jačanje Schengena (AP)

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je kako izbjeglice koje bježe iz Sirije moraju ostati u najbližim zemljama – Turskoj, Libanu i Jordanu.

Hollande je održao sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Parizu, gdje će u ponedjeljak biti održan summit Europske unije vezano za izbjeglice.

Na konferenciji za novinare, Hollande je poručio kako njegova zemlja s Njemačkom dijeli isti stav kada je u pitanju izbjeglička kriza te kako smatraju da Schengen treba biti ojačan.

Naglasio je kako je neophodno formiranje centara u kojima će se uzimati otisci izbjeglicama jer bi se na taj način znalo odakle dolaze i prema tome određivalo njihovo pravo na boravak, prenosi Anadolija. 

Hollande je također kazao kako će s ciljem kontroliranja izbjegličke krize, u okviru NATO-ove misije biti poslan i jedan brod u Egejsko more.

Na video linku Putin, Cameron i Renzi

“Izbjeglice koje bježe iz Sirije moraju ostati u najbližim zemljama, znači u Turskoj, Libanonu i Jordanu. Naravno da ćemo mi dati sve od sebe kada je u pitanju humanitarna pomoć”, rekao je Hollande, dodavši kako u rješavanju problema izbjegličke krize treba pomoći ne samo Francuska, već i cijela EU.

Naglasio je kako Francuska, ali i druge zemlje, trebaju održati obećanja u vezi s izbjeglicama.

Hollande je također kazao kako je predsjednik Rusije Vladimir Putin obećao da će Rusija poštovati postignuto primirje na području Sirije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako je glavni cilj Europe u korijenu riješiti problem sirijske krize i primijeniti Schengen te da joj je u tom pogledu vrlo važna podrška Turske.

Sastanku Hollandea i Merkel u Parizu putem video linka uključili su se i ruski predsjednik Vladimir Putin, britanski premijer David Cameron te talijanski premijer Matteo Renzi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO