Glasanje o prijemu Kosova u UEFA-u 3. maja

Nova struktura klupskih takmičenja osigurat će da najmanje 34 saveza budu zastupljena u grupnoj fazi jednog ili više takmičenja (Arhiva)
Nova struktura klupskih takmičenja osigurat će da najmanje 34 saveza budu zastupljena u grupnoj fazi jednog ili više takmičenja (Arhiva)

Evropska nogometna federacija najavila je u petak da će 3. maja biti održano glasanje o tome hoće li Kosovo biti primljeno u UEFA-u.

Ako bi Kosovo bilo primljeno u UEFA-u kao 55. član, očekuje se da bi, također u maju, tražilo i punopravno članstvo u Svjetskoj nogometnoj federaciji, kako bi mu bilo omogućeno da učestvuje u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koje će 2018. godine biti održano u Rusiji, prenio je Reuters.

Britanska agencija ističe da se Srbija snažno protivi članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, nakon što je 2008. godine jednostrano proglasilo nazavisnost.

Van nadzora Srbije

U februaru 2008. godine Skupština Kosova proglasila je Republiku Kosovo, koju je do kraja 2014. godine priznalo 112 od 193 država članica Ujedinjenih naroda.

Kosovo se nalazi pod upravom EULEX-a od 2008. godine, a van nadzora Srbije.

UEFA je najviše izvršno tijelo u Evropi zaduženo za nogomet, sa sjedištem u Nyonu.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Posljednjih godina turski nogometni klubovi bili su široke ruke. Željeli su ostvariti značajnije evropske rezultate, zbog čega su dovodili brojne nogometne zvijezde. Ali, sada bi ih ti trasnferi mogli koštati nastupa u evropskim takmičenjima. Prijeti im UEFA-ina sankcija za kršenje finansijskog fair playa.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO