Putin obećao velikim silama poštovanje primirja

Rusija i njihovi saveznici izveli najmanje 90 zračnih napada otkako je proglašeno primirje (EPA)
Rusija i njihovi saveznici izveli najmanje 90 zračnih napada otkako je proglašeno primirje (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je europskim čelnicima da se Moskva zalaže za poštivanje primirja u Siriji koje je nastupilo prošlog vikenda, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Čelnici Francuske, Velike Britanije, Njemačke i Italije imali su telekonferencijski razgovor s Putinom u petak, te ga pri tome upitali da iskoristi svoj utjecaj koji ima na sirijsku vladu da ispoštuju primirje.

“Opredjeljenje za održavanje primirja je bio ključni dio poruke ruskog predsjednika, a cilj njihovih napada bit će samo ISIL i Fronta al-Nusra”, prenijela je Merkel na konferenciji za novinare, koju je održala zajedno s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Akcije protiv ISIL-a i Al-Nusre

Hollande je dodao kako se “primirje mora poštivati, a jedine akcije koje treba tolerirati su one usmjerene protiv ISIL-a i Al-Nusre”.

“Svaka druga inicijativa krši prekid neprijateljstava”, rekao je on.

Po njemu, sporazum o primirju treba iskoristiti za dostavu humanitarne pomoći i otvaranje procesa političke tranzicije u Siriji.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je potvrdilo da će podržati prekid borbenih djelovanja u Siriji, zahtijevajući od svih sudionika sporazuma da ispune svoje obveze i okončaju neprijateljstva.

No, koordinator sirijske opozicije Riyad Hijab upozorio je kako su sirijski predsjednik Bashar al-Assad, Rusija i njihovi saveznici izveli najmanje 90 zračnih napada otkako je proglašeno primirje.

Ukazao je kako nisu ispunjeni uvjeti primirja te da se medicinska pomoć i zalihe hrane blokiraju i ne šalju onima koji ih trebaju.

I ruski ministar obrane Sergej Šojgu je potvrdio kako je u posljednjih 24 sata registrirano 14 kršenja primirja.

Unatoč povremenim napadima, UN je ranije potvrdio kako je zbog primirja “vidljiv napredak”, iako postoje sukobe u nekim gradovima i mjestima.

Poziv da prestanu napadati opoziciju

Prethodno su Velika Britanija i Francuska pozvale Rusiju i sirijsku Vladu da prestanu napadati opozicijske grupe.

Francuski predsjednik Francois Hollande i britanski premijer David Cameron izrazili su zabrinutost da su pobunjeničke grupe i dalje meta u Siriji.

“Tražimo od svih strana koje krše ljudska prava, uključujući Rusiju i sirijski režim, da odmah zaustave napade protiv umjerenih opozicijskih grupa”, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Prošlo je šest dana od kako je na snagu stupilo primirje koje su dogovorili SAD i Rusija, ali borbe se nastavljaju u nekim dijelovima zemlje.

Sirijska Vlada i opozicija međusobno se optužuju za kršenje prekida vatre.

Uprkos sporadičnim napadima, predstavnik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura rekao je da je nivo nasilja “uveliko smanjen”, uprkos incidentima u Hami, Homsu, Latakiji i Damasku.

“Generalno, primirje se drži”, kazao je on i dodao da je situacija “nestabilna, uspjeh nije zagarantiran, ali je napredak vidljiv”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO