Rusija će odgovoriti na širenje NATO-a u Evropi

Neimenovani američki zvaničnici najavili su da će Pentagon razmjestiti oklopnu brigadu u istočnoj Evropi (EPA)
Neimenovani američki zvaničnici najavili su da će Pentagon razmjestiti oklopnu brigadu u istočnoj Evropi (EPA)

Rusija će preduzeti neophodne vojne mjere kao odgovor na porast prisustva snaga NATO-a u Evropi, prije svega na istoku kontinenta, dok će odgovor Moskve biti adekvatan i efikasan, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Alijansi Aleksandar Gruško.

On je ocijenio da Sjedinjene Američke Države nastavljaju jačati svoje prisustvo u Evropi, posebno kada je riječ o “istočnom frontu”, prenose agencije.

“Naravno da nećemo ostati pasivni posmatrač, već ćemo preduzeti vojne mjere koje smatramo neophodnim kako bi kompenzirali pojačano prisustvo NATO snaga, koje pritom nije opravdano”, rekao je Gruško.

Govoreći o Ukrajini, on je ocijenio da je NATO odigrao krajnje negativnu ulogu, podržavajući one koji žele da se konflikt riješi vojnim putem.

Oklopna brigada u istočnoj Evropi

Upitan da li očekuje od varšavskog samita NATO-a bilo kakve korake u Ukrajini, Gruško je kazao da toga neće biti, jer je NATO već uradio sve što je mogao.

“Mi vidimo da se te kopnene snage koje su bile obučene od instruktora NATO-a rotiraju na liniji razdvajanja na jugoistoku Ukrajine. To pokazuje da je vojna opcija u glavama ukrajinskih vlasti i dalje postojeća, odnosno da je moguće da će željeti takozvani vojni revanš”, dodao je.

Prethodno su neimenovani američki zvaničnici najavili da će Pentagon razmjestiti oklopnu brigadu u istočnoj Evropi u februaru naredne godine, zbog “povećane agresivnosti Rusije”.

Oklopnu brigadu, prema njihovim riječima, činit će 4.500 vojnika, kao i oklopna vozila, tenkovi i druga oprema.

Izvor: Agencije


Povezane

Prema svemu sudeći, sve je bliži dan kada će volan u potpunosti biti zamijenjen računarom. O budućnosti samoupravljajućih automobila raspravljano je u američkom kongresu. A kako bi zakonodavci mogli da se bolje upoznaju s inovacijama u autoindustriji, u glavnom američkom gradu za senatore je organizovana probna vožnja.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO