Turska osudila satirični video o Erdoganu

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je ambasador u Ankari razgovarao o ovom pitanju s turskim diplomatama (AFP)

Njemački ambasador u Turskoj pozvan je na razgovore u Ministarstvo vanjskih poslova zato što je njemčka televizija emitirala pjesmu u kojoj se ismijava turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, rekao je turski zvaničnik, prenosi AP.

Turska je osudila satirični video i uputila protestnu notu Njemačkoj na sastanku s ambasadorom Martinom Erdmannom prošle sedmice i zatražila da ga javna telezvija ARD prestana prikazivati, rekao je zvaničnik iz turskog Ministarstva vanjskih poslova, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, piše AP.

Pjesma na njemačkom jeziku, koja se još može pronaći na web stranici ARD-a i društvenim mrežama, aludira na zatvaranje novinara, Vladin odgovor na proteste i optužbe da Turska preferira više napade na kurdske pobunjenike nego na oružanu grupu Islamska država Irak i Levant.

Suđenje novinarima

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je ambasador u Ankari razgovarao o ovom pitanju s turskim diplomatama u utorak i “prije nekoliko dana”.

“Rekao je u ovim razgovorima da su vladavina prava, nezavisnost sudstva i zaštita osnovnih sloboda, kao što je sloboda izražavanja i medija, vrijednosti koje se moraju zaštiti zajedno”, navedno je iz Ministarstva.

Javni emiter je također naveo slične teze i govorio o slobodi izražavanja.

“To što je turska Vlada poduzela diplomatske korake… nije u saglasnosti s našim razumijevanjem slobode medija i mišljenja”, rekao je Andreas Cichowicz, glavni urednik na NDR-u, regionalnoj televiziji u sklopu ARD-a koja je producirala pjesmu.

Dodao je da još nisu primili nikakvu žalbu po ovom pitanju.

Turski predsjednik nedavno je ukorio strane diplomate koji su prisustvovali suđenju dvojici turskih novinara optuženim za špijunažu, a kojima prijete doživotne zatvorske kazne.

‘Ovo nije vaša zemlja’

U petak je počelo suđenje Canu Dundaru, glavnom uredniku vodećeg opozicionog lista Cumhuriyet i Erdemu Gulu, šefu biroa u Ankari, optuženim za špijunažu i otkrivanje državnih tajni zbog teksta u kojem su optužili Erdoganovu Vladu da pokušava nelegalno isporučiti oružje u Siriju.

Ovaj sudski proces je privukao pažnju nekoliko ambasadora država članica Evropske unije, uključujući njemačkog ambasadora, koji je došao na početak suđenja.

“Ovo nije vaša zemlja, ovo je Turska”, kazao je Erdogan i dodao da diplomate mogu raditi samo u okviru misija i da je “za sve drugo potrebna dozvola”.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon što su objavili članak u kojem se navodi kako Turska naoružava pobunjeničke grupe u Siriji, dvojica novinara su optužena za pokušaj zbacivanja vlade i odavanje državnih tajni. Suđenje je trebalo da počne danas, ali je odgođeno za prvi april. Ovaj slučaj aktivisti nazivaju ispitom za slobode medija u Turskoj. 

Published On 25 Mar 2016

Dvojica novinara su optužena za pokušaj zbacivanja Vlade i odavanje državnih tajni, slijedi suđenje.

Published On 25 Mar 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO