Khamenei: Budućnost Irana su projektili

Khamenei: Ukoliko Iran teži samo pregovorima, a nema odbrambenu moć, morat će uzmaći pred prijetnjama bilo koje slabe zemlje (Reuters)

Raketni program, a ne dijalog, je ključan za budućnost Irana, izjavio je danas vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Khamenei, prenose agencije.

„Oni koji kažu kako je budućnost u pregovorima, a ne u projektilima, su ili neznalice ili izdajnici“, rekao je Khamenei kako je navedeno na njegovoj internetskoj stranici, prenosi Reuters.

On je time podržao Revolucionarnu gardu koja je početkom marta izvršila raketne probe koje je Zapad kritizirao. Khamenei je prošle godine podržao i nuklearni sporazum sa svjetskim silama, ali je poslije toga pozvao Iran da izbjegne dalje približavanje sa Sjedinjenim Američkim Državama i održi svoju ekonomsku i vojnu snagu.

„Ukoliko Iran teži samo pregovorima, a nema odbrambenu moć, morat će uzmaći pred prijetnjama bilo koje slabe zemlje“ rekao je iranski lider.

On je ovim možda reagirao na komentar bivšeg predsjednika Akbara Hashemija Rafsanjanija, de facto lidera umjerenijeg političkog saveza koji je prošle sedmice na svom Twitter profilu napisao kako je „budućnost u dijalogu, a ne projektilima“.

Nuklearni program

Iranska Revolucionarna garda ispalila je 8. i 9. marta nekoliko balističkih raketa iz silosa širom države u okviru vojne vježbe. Teheran tvrdi kako te rakete imaju isključivo odbrambenu namjenu.

Francuska i SAD su saopćili kako će, ukoliko bude potvrđeno da su probe uključivale nuklearne projektile, one predstavljati kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a iz jula prošle godine.

Vijeće sigurnosti UN-a ne bi trebalo uvoditi nove sankcije Iranu zbog nedavnog testiranja balističkih projektila jer se tim probama ne krši rezolucija UN, izjavio je nakon toga ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin.

Washington je u januaru uveo nove sankcije Iranu zbog raketnog programa ubrzo nakon što su Teheranu ukinute odvojene sankcije koje su bile vezane za iranski nuklearni program.

Izvor: Agencije