Ekonomija Libana na udaru zbog Hezbollaha

Cijene nekretnina u Libanu tokom protekle godine su gotovo prepolovljene. Glavni uzrok oštrog pada je povlačenje investitora iz zemalja Arapskog zaljeva, koji, prema mišljenju tržišnih eksperata, napuštaju libansko tržište zbog spora između Bejruta i Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja zbog utjecaja Hezbollaha u Libanu, javlja Imtiaz Tyab, novinar Al Jazeere.

Centar Bejruta ovih dana izgleda kao veliko gradilište. U proteklih deset godina, stari kvartovi su u potpunosti obnovljeni. Moderni neboderi nikli su na mjestima gdje su stajale granatama razrušene zgrade.

Cijene novih nekretnina su visoke i malo koji Libanac može sebi priuštiti stan u novoizgrađenom kvartu.

Ali nove zgrade namijenjene su uglavnom bogatim kupcima iz Zaljeva. Prema službenim podacima, kupci iz Saudijske Arabije čine 85 posto stranih investitora na libansko tržište nekretnina.

Ukupna vrijednost njihovih nekretnina procijenjena je na šest milijardi dolara.

Ipak, interes arapskih investitora naglo pada. Tokom 2015. prodaja nekretnina građanima iz Arapskog zaljeva opala je za više od trećinu.

Politički analitičar Kamal Wazneh je kazao: “Jedan od uzroka je i politička tenzija nastala nakon početka rata u Siriji. Mnogo investitora je izgubilo interes u libansko tržište. Ali, dugo godina su u Libanu ostvarivali velike profite”.

Arapske investicije

Nakon izbijanja rata, prije pet godina, u susjednoj Siriji, investicije iz zemalja Arapskog zaljeva pomogle su očuvanju stabilnosti libanske ekonomije.

Ali, tokom proteklih nekoliko mjeseci, sve veće tenzije između libanske vlade i zaljevskih zemalja imaju katastrofalne posljedice za ekonomiju Libana.

Tenzije rastu zbog zabrinutosti Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja za sve veći utjecaj Hezbollaha u toj regiji. Taj šiitski pokret je najjača politička, društvena i vojna sila u Libanu sa jakim vezama u Iranu.

Prošlog mjeseca saudijska vlada ukinula je milijarde dolara pomoći libanskim sigurnosnim snagama.

Vijeće za saradnju zaljevskih zemalja izdalo je i upozorenje svojim građanima da ne putuju u Liban. Nakon toga otišli su i korak dalje, proglasivši Hezbollah terorističkom organizacijom, podižući tako zabrinutost da bi arapski investitori mogli napustiti Liban u potpunosti.

Što je ipak malo vjerovatno, smatraju politički analitičari.

“Garantiram vam da kada se politička situacija smiri, investitori će se vratiti u roku 48 sati, jer imamo mnogo toga da ponudimo”, poručio je trgovac nekretninama Walid Moussa.

“Jedna od interesantnih stvari vezanih za obnovljeni centar Bejruta jeste da je većina luksuznih apartmana prazna. Njihovi vlasnici obično dolaze ovdje jednom godišnje, tokom ljeta. No, ukoliko se tenzije libanske vlade i Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja ne smanje, ne samo da će nekretnine koje su u fazi izgradnje ostati prazne nakon prodaje, nego ih možda neće imati ko da kupi”, javlja Tyab.

Izvor: Al Jazeera