Video: Ubijene napadačice na policijsku stanicu u Istanbulu

YouTube/ Ihlas Haber Ajansi

Napadačice, koje su izvele napad na policijsku stanicu i autobus u istanbulskoj četvrti Bayrampasa, a koje su potom ubijene u akciji policije, bile su članice terorističke organizacije DHKP-C. One su identificirane kao Cigdem Yaksi i Berna Yilmaz, javlja agencija Anadolija.

Organizacija DHKP-C, koja je u avgustu 2015. godine izvela i napad na američki konzulat u Istanbulu, potpisnica je brojnih napada na teritoriju Turske od šezdestih godina prošlog stoljeća na ovamo.

Guverner Istanbula Vasip Sahin izjavio je ranije u četvrtak kako su dvije napadačice, pripadnice neke od organizacija koje u posljednje vrijeme vrše napade u Turskoj, likvidirane u policijskoj akciji, a da su tokom potjere i u napadu lakše ranjena dvojica policajaca. 

Bombe i pucnjava

Rano u četvrtak ujutro je napadnuta policijska stanica u predgrađu Istanbula, najvećeg grada u Turskoj, gdje je korišteno vatreno oružje i bombe, ali nije bilo žrtava, javili su turski mediji.

Državna turska agencija je javila kako su policijske snage kasnije ubile dvije ženske osobe koje su učestvovale u napadu u okrugu Bayrampasa, a koje su bile blokirane u obližnjoj zgradi poslije pokušaja bjekstva.

One su ranije bacile ručne bombe na kapiju stanice policijske jedinice za specijalne namjene, koja se nalazi na evropskoj strani grada, a potom otvorile vatru iz ručnog naoružanja.

Nakon što su snage sigurnosti odgovorile na vatru, obje napadačice su ranjene. Navodi se kako su u zgradu pobjegle sa spremnim vozilom za bijeg.

Još nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, no u posljednje vrijeme se u Istanbulu dešavaju napadi za koje odgovornost preuzimaju ili kurdski pobunjenici ili pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Pogibije vojnika

Tri turska vojnika poginula su rano u četvrtak ujutro u sukobima s pripadnicima organizacije Radničke partije Kurdistana u jugoistočnoj provinciji Mardin, saopćili su iz državnih vojnih snaga, javlja agencija Anadolija.

Generalštab Oružanih snaga Turske naveo je kako je tokom operacije u provinciji Mardin, osim tri vojnika, ubijeno i “osam pripadnika terorističke organizacije PKK”.

Jugoistok Turske je od decembra prošle godine poprište značajnih vojnih operacija protiv PKK, koja je okarakterizirana kao teroristička organizacija i od Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

U julu 2015. godine PKK je obnovio svoju oružanu kampanju na teritoriji  Turske.

Od tada je u operacijama širom Turske i u sjevernom Iraku poginulo više od 280 pripadnika sigurnosnih snaga, dok su ubijene hiljade pripadnika oružane grupe PKK.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO