Turske snage našle njemačke mine u kući

Mine su kasnije sigurno detonirali pripadnici snaga sigurnosti, dodaju vojni izvori (Vojni izvori)

Turske snage sigurnosti zaplijenile su nekoliko mina tokom operacije protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) u distriktu Dogubeyazit, u istočnoj provinciji Agri, objavili su vojni izvori u četvrtak, prenose lokalni mediji.

Snage sigurnosti izvršile su raciju na ranije određenoj adresi, gdje su otkrili osam njemačkih protivpješadijskih mina DM-11, koje su bile postavljene ispod tepiha.

Mine su kasnije sigurno detonirali pripadnici snaga sigurnosti, dodaju vojni izvori.

U drugoj kući pronađen je veliki broj dokumenata koji pripadaju ili su povezani sa PKK, navode vlasti i dodaju kako su objekti u vlasništvu dva brata koji se nalaze u pritvoru.

Saveznička municija

Protivpješadijske mine DM-11 su njemačke proizvodnje i za detonaciju im je potreban pritisak od najmanje deset kilograma.

Kako navode turski mediji, obavještajni i sigurnosni eksperti ukazuju na to da u napadima na turske snage sigurnosti, nakon prekida vatre u julu prošle godine, pripadnici PKK koriste municiju koja potiče i od nekih saveznika Ankare, uključujući Njemačku, Italiju, Veliku Britaniju i SAD.

Eksperti, također, tvrde kako su pripadnici PKK prikupljali municiju i naoružanje tokom dvogodišnjeg prekida vatre i tako koristili proces pomirenja, napravljen za obustavljanje sukoba koji traje više od trideset godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO