Pjongjang ispalio projektile uprkos sankcijama

Projektili bi mogli biti rakete, artiljerijske granate i drugi oblici projektila (AP)
Projektili bi mogli biti rakete, artiljerijske granate i drugi oblici projektila (AP)

Sjeverna Koreja ispalila je šest projektila kratkog dometa u more, objavili su južnokorejski zvaničnici, samo nekoliko sati nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odobrilo najteže sankcije Pjongjangu u posljednje dvije decenije zbog njegovog nedavnog nuklearnog testa i ispaljivanja rakete dugog dometa.

Lansiranja u četvrtak ujutro također su uslijedila nakon što je Parlament u Seulu usvojio svoj prvi zakonski akt o ljudskim pravima u Sjevernoj Koreji.

Glasnogovornik odbrane Moon Sang-gyun kazao je kako su projektili ispaljeni iz istočnog priobalnog grada Wonsana te dodao kako vlasti pokušavaju otkriti šta je tačno Sjeverna Koreja ispalila.

Projektili bi mogli biti rakete, artiljerijske granate ili neki drugi oblici projektila, dodaju iz Ministarstva odbrane Južne Koreje.

Prikrivanje testa

Sjeverna Koreja rutinski testira rakete i projektile, no to često radi kada je ljuta zbog međunarodnih osuda.

Pjongjang je izveo četvrti nuklearni test u januaru te objavio kako je uspješno detonirao hidrogensku bombu.

Prošlog mjeseca je lansirao satelit u orbitu uz pomoć rakete dugog dometa, što UN i drugi vide kao prikrivanje testa zabranjene tehnologije balističkih raketa.

Nove sankcije UN-a uključuju obavezne inspekcije tereta koji ulazi u i izlazi iz Sjeverne Koreje kopnom, morem ili zrakom; zabranu svih prodaja ili isporuka lakog naoružanja Pjongjangu; protjerivanje diplomata ove države ukoliko se budu bavili “nedozvoljenim aktivnostima”.

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a je usvojena nakon detaljnih pregovora Washingtona i Pekinga, najbližeg saveznika vlasti u Pjongjangu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Zbog dvije nuklearne probe u januaru i februaru, protiv Sjeverne Koreje se uvodi novi niz oštrih sankcija. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se želi stati na kraj nuklearnom programu Pjongjanga. To su najoštrije sankcije nametnute Sjevernoj Koreji u poslednjih 20 godina.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO