Novi video napada na tursku policiju

Female Attackers Killed by Turkish Police

Two female attackers were killed by police after a standoff in Istanbul, Turkey.

Posted by AJ+ on Thursday, 3 March 2016

Turska policija je nakon jednosatnog obračuna ubila dvije žene koje su napale policijsku stanicu u Istanbulu.

Jedna od napadačica je bacila granatu, dok je druga otvorila vatru na tursku policiju.

Zabranjena ljevičarska grupa DHKP-C je preuzela odgovornost za napad.

Dva policajca su u napadu lakše ranjeni.

Napadi na turske snage sigurnosti su se intenzivirali nakon što je u julu došlo do obustave prekida vatre između turskih vlasti i Radničke partije Kurdistana PKK).

Organizacija DHKP-C, koja je u augustu 2015. godine izvela i napad na američki konzulat u Istanbulu, potpisnica je brojnih napada na teritoriju Turske od šezdestih godina prošlog stoljeća na ovamo.

Likvidirane napadačice

Guverner Istanbula Vasip Sahin izjavio je ranije u četvrtak kako su dvije napadačice likvidirane u policijskoj akciji, a da su tokom potjere i u napadu lakše ranjena dvojica policajaca.

Rano u četvrtak ujutro je napadnuta policijska stanica u predgrađu Istanbula, najvećeg grada u Turskoj, gdje je korišteno vatreno oružje i bombe, ali nije bilo žrtava, javili su turski mediji.

Državna turska agencija je javila kako su policijske snage kasnije ubile dvije ženske osobe koje su učestvovale u napadu u okrugu Bayrampasa, a koje su bile blokirane u obližnjoj zgradi poslije pokušaja bjekstva.

One su ranije bacile ručne bombe na kapiju stanice policijske jedinice za specijalne namjene, koja se nalazi na evropskoj strani grada, a potom otvorile vatru iz ručnog naoružanja.

Nakon što su snage sigurnosti odgovorile na vatru, obje napadačice su ranjene. Navodi se kako su u zgradu pobjegle sa spremnim vozilom za bijeg.

Izvor: Al Jazeera i AJ+


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO