Kina osjeća posljedice sankcija Pjongjangu

Sve je mirno u Korejskoj ulici u Dandongu, najvećem kineskom gradu na granici sa Sjevernom Korejom. Ali, iako je zima, u gradu bi trebalo biti više sjevernokorejskih turista, koji su dolazili s jednodnevnim propusnicama, izvještava iz ovog grada reporter Al Jazeere Scott Heidler.

Kupovina namirnica u većem dijelu svijeta je jednostavna, ali u toj izoliranoj zemlji je drugačije. Yu Qing i njen suprug prije pet godina su dobili otkaz u kineskoj državnoj kompaniji.

Otvorili su restoran u centru Dandonga, pograničnog grada sa Sjevernom Korejom, koji je odlično radio donedavno.

“Posao nam mnogo slabije ide od kada se počelo pričati o sankcijama Sjevernoj Koreji. Broj posjetilaca znatno je manji. Recimo, jučer su za samo dva stola sjedili gosti iz Sjeverne Koreje, inače ih je nekoliko puta više”, kaže Yu Qing.

Odgovornost na Vladi Kine

Ali, posljedice će biti mnogo teže od smanjenja broja turista.

Jedan od aspekata najoštrijih sankcija ikada uvedenih Sjevernoj Koreji dogovoren je nakon sedmica pregovora iza zatvorenih vrata između SAD-a i Kine – sav teret koji će ulaziti i izlaziti iz Sjeverne Koreje bit će pregledan. A to se odnosi i na onaj koji će kamioni i željeznički vagoni prevoziti preko mostova.

Odgovornost za provođenje novih sankcija imat će kineska Vlada. Peking tvrdi da je pristao na pooštravanje sankcija kao metodu da se Sjeverna Koreja prisili da se vrati pregovorima, obustavljenima prije osam godina.

Kina pregovore vidi kao najbolji način da se okonča diplomatski sukob Pjongjanga i većeg dijela svijeta.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera