Iran: Zaljevske zemlje podrivaju mir

Iran je ponosan za Hezbollah, kazao je zamjenik iranskog šefa diplomatije (EPA)
Iran je ponosan za Hezbollah, kazao je zamjenik iranskog šefa diplomatije (EPA)

Zamjenik šefa iranske diplomatije rekao je da je odluka Zaljevskih država na čelu sa Saudijskom Arabijom da libansku grupu Hezbollah proglase terorističkom organizacijom bila “greška”.

Iranska državna televizija je prenijela izjavu Hosseina Amira Abdollahiana koji je rekao da potez Vijeća za saradnju Zaljevskih zemalja (GCC) predstavlja podrivanje mira u regiji i jedinstvo Libana.

On je rekao da je GCC ponovno pogriješio i da je Iran “ponosan” na Hezbollah.

U srijedu je generalni sekretar GCC-a Abdullatif al-Zayani rekao da je šestočlano Vijeće donijelo takvu odluku, zbog “neprijateljskih akcija militanata koji regrutiraju mlade ljude za teroristička djela”.

Hezbollah, politička šiitska organizacija koja ima i oružano krilo, bori se u susjednoj Siriji na strani predsjednika Bashara al-Assada.

Države članice GCC-a su Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Prekinuti odnosi

Zaljevske zemlje poduzele su niz mjera protiv Hezbollaha od kako je Saudijska Arabija prošlog mjeseca zaustavila tri milijarde dolara pomoći Bejrutu.

Iran, saudijski rival, podržava šiitsku grupu. Saudijska Arabija i Iran su na suprotnim stranama u sukobima u Siriji i Jemenu.

Najavljujući da će zaustaviti vojno finansiranje Libana, saudijski zvaničnici saopćili su kako su primijetili “neprijateljsku poziciju Libana nastalu zbog pritiska Hezbollaha na državu”.

Zbog toga je Rijad najavio da će razmotriti svoje odnose s Bejrutom.

Saudijski zvaničnici naglasili su da se Liban odbio pridružiti Arapskoj ligi i Organizaciji islamske saradnje u osudi napada na Saudijsku ambasadu u Iranu u januaru.

Rijad je prekinuo diplomatske veze s Teheranom, jer su demonstranti spalili Saudijsku ambasadu nakon što je u Saudijskoj Arabiji pogubljen šiitski imam.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO