Erjavec ostaje šef diplomatije Slovenije

Karl Erjavec je kazao kako je interpelacija opozicije protiv njega politički pamflet bez temelja i da je radio u interesu Slovenije (Arhiva)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ostaje na svojoj funkciji nakon glasanja o interpelaciji, u kojoj ga je opozicija, između ostalog, optuživala da je kriv za “sabotažu” arbitražnog sporazuma s Hrvatskom i “fijasko” tog postupka iz kojeg je Hrvatska izašla, ali i za niz drugih grešaka u vanjskoj politici.

Na kraju 16-satne parlamentarne rasprave, koja je trajala do ranih jutarnjih sati u četvrtak, za ostanak Erjaveca glasao je 51 zastupnik vladajuće koalicije, a za njegovo razrješenje 20 zastupnika opozicije.

Zastupnik demokršćanske Nove Slovenije Matej Tonin kazao je u raspravi da je Erjavec neodgovornim izjavama doveo do prekida arbitražnog postupka i kako je morao odstupiti sa tog mjesta odmah nakon što su u junu prošle godine objavljeni tajni razgovori tadašnjeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i službenice Erjavčeva ministarstva Simone Drenik, ali da to nije učinio nego da je na njih pokušao prebaciti odgovornost za “arbitražni fijasko”.

Erjavec je kazao kako je interpelacija opozicije protiv njega politički pamflet bez temelja i da je radio u interesu Slovenije.

Što se tiče arbitraže iz koje je Hrvatska izašla, Erjavec je kazao kako se nada da će arbitraža još ovaj mjesec donijeti odluku o nastavku postupka i rezultirati presudom o graničnom sporu.

Prerane najave priznanja Palestine

Sjednica je na zahtjev opozicije dijelom bila zatvorena, kako bi podnosioci interpelacije predstavili dokumente koji navodno dokazuju Erjavčevu odgovornost za slabu vanjsku politiku, a imaju oznaku tajnosti.

Šefa slovenske diplomatije je na zasjedanju branio i premijer Miro Cerar, te zastupnici triju stranaka vladajuće koalicije.

Osim za postupke tokom arbitraže, opozicija tvrdi kako je Erjavec odgovoran i za konačni rezultat spora o dugovima Ljubljanske banke štedišama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koji, po presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, moraju biti vraćeni, iako bi – po stavovima koje je Slovenija zastupala – trebali biti uključeni u postupak sukcesije bivše Jugoslavije, ali i za druge navodne loše poteze u vanjskoj politici.

Erjavecu su kao pogrešne navodili i prerane najave kako će Slovenija priznati samostalnu Palestinu, prekasne reakcije u izbjegličkoj krizi te navodni klijentelizam u kadrovskoj politici njegovog ministarstva.

Izvor: Agencije