Britanija i Francuska ulažu dvije milijarde eura u dronove

Dvije države već izvjesno vrijeme razvijaju nove generacije borbenih bespilotnih letjelica (Reuters)

Velika Britanija i Francuska najavile su ulaganje više od dvije milijarde eura u program za razvoj nove generacije borbenih bespilotnih letjelica, potvrdila je francuska vlada.

O tom su projektu, na susretu u povodu obljetnice bitke na rijeci Somme, razgovarali i britanski premijer David Cameron i francuski predsjednik Francois Hollande.

“Ovo će biti najnapredniji sustav takve vrste u Europi”, prognozira Cameron. Navodi i kako će razvoj sustava otvoriti brojna radna mjesta u obje države.

Zajednički rad kompanija iz obje države

“Nadamo se da ćemo u narednoj fazi 2017. godine nastaviti pripremati potpuni razvoj operativnih demonstratora borbenih dronova do 2025. godine”, navodi se u priopćenju.

Rad budućeg borbenog sustava (FCAS) bit će podvrgnut tehničkoj reviziji oko 2020. godine, prenio je AFP.

“Program testiranja, najnapredniji u Europi, bit će zasnovan na platformi višenamjenskih dronova koji bi mogli osigurati osnovu za buduće operativne kapacitete nakon 2030. godine”, istaknuto je u priopćenju francuske vlade.

U razvoju borbenih dronova sudjelovat će britanske tvrtke BAE Systems i Rolls-Royce te francuske Dassault Aviation, Safran i Thales.

Izvor: Agencije